Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

BURNA RASPRAVA O ZAKONU O UDOMITELJSTVU Murganić hvali zakonske novine, oporba i vladajući se i dalje prepucavaju: ‘Ovo je krajnje diskriminatorno’

Raspravu o prijedlogu Zakona o udomiteljstvu na saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport u srijedu su obilježili disonantni tonovi te prepucavanja vladajućih i oporbe kojoj se pridružio i HDZ-ov koalicijski partner HNS opetujući kako predloženo mogu podržati samo bude li prihvaćen njihov amandman po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece.

I dok je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić naglašavala važnost zakona i hvalila zakonske novine, iz oporbe i HNS-a su uzvraćali kako je zakon diskriminatoran.

“Ovaj zakon je krajnje diskriminatoran. Tražimo amandmanom da životne partnere ili neformalne životne partnere uvrstite u Zakon o udomiteljstvu”, pozivala je SDP-ova Sabina Glasovac.

Apsurd predloženog zakona, kazala je, očituje se i u tome jer se dozvoljava samcima da budu udomitelji.

“I kada ulazite u postupak procedure provjere tih osoba tu ne ulazite u njihove spolne orijentacije što je u redu, no samo vam želim pokazati koliko vam je zakon apsurdan i vođen ideološkim uzusima”, navodila je Glasovac.

Resornu je ministricu pitala i odakle joj pravo da onemogući pružanje socijalne usluge osobama istospolne orijentacije.

Ministrica Murganić poručila je kako Glasovac zlorabi Odbor, dok pred kamerama tvrdi da ona ne dozvoljava tisućama djece udomljavanje. “Zakon koji se donosi potiče udomiteljstvo i to da djeca imaju adekvatne udomitelje”, uzvratila je Murganić.

Predloženi zakon, naglasila je, nije usmjeren na dovođenje u pitanje prava bilo koga. “Ova vlada se založila za Konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju vi za vrijeme svoje vladavine niste donijeli”, poručila je Murganić SDP-ovoj oporbi.

Čuraj: Zakon ima dobrih rješenja, ali…

HNS-ov Stjepan Čuraj istaknuo je kako zakon ima dobrih rješenja, ali i ponovio stav njegove stranke kako ga ne mogu podržati bez da se u zakon dodaje i “životni ili neformalni životni partner” o čemu su podnijeli i amandman.

“Apsurd je da osoba homoseksualne orijentacije kao samac, kad se prijavi udovoljava kriterijima, a u paru ne”, složio se Čuraj sa SDP-ovkom Glasovac.

HDZ-ov Ivan Šipić pak žestoko se obrušio na predsjednicu Odbora Nadu Turinu Đurić (Glas) jer je dopustila da sjednici nazoči i predstavnik udruge Dugine obitelji.

“Pristrano ste dali jednoj strani da prisustvuje, ne tematskoj, nego radnoj sjednici. Onda na isti način mogli biti pozvani i drugi koji imaju suprotne stavove”, isticao je Šipić.

Glasovac ga je pak upozorila da sjednici, sukladno propisanoj proceduri, mogu sudjelovati i vanjske zainteresirane strane.

„Vas muči to što ovdje nema druge strane. To je vaš problem, trebali ste upozoriti i pozvati gospođu Markić. Vaša intervencija na predsjednicu Odbora je ćorak”, poručila je Šipiću.

Prozvana Turina Đurić rekla je kako je zadovoljena sva propisana procedura u slučaju predstavnika udruge Dugine obitelji koja, kako je isticala, prati propise koja donosi Hrvatski sabor.

“Ovdje se radi o razmimoilaženju svjetonazora. Nije riječ ni o kakvoj diskriminaciji, ne možemo glumiti da smo politički nepismeni. Ovakve inicijative oporbe koje dolaze služe kao poligon za političke obračune s nama koji smo pozicija, a kad je opozicija bila u prilici predložiti ratifikaciju Istanbulske i sličnog onda to nije predložila”, poručila je Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ).

Dodala je kako je, kada je u pitanju zajednica muškarca i žene, naivno i politički i laički očekivati da bi vlada demokršćanskog svjetonazora sama sebe derogirala. “Glumimo da nemamo veze s ideologijom, a politički smo izabrani na temelju političkih programa”, poručila je HDZ-ovka.

“Niste u pravu kad kažete da se isključivo po tome vi možete deklarirati kao konzervativno-demokršaćnska opcija koja ne bi predvidjela zakon koji bi omogućio istospolnim parovima da budu udomitelji jer je većina europskih zemalja omogućila takvim parovima da to budu, poputi Portugala, Španjolske, Irske – zemlje koje su imale demokrščanske, konzervativne vlade”, navodila je Turina Đurić.

Glasovac je pak HDZ-ovoj Petrijevčanin Vuksanović poručila kako je “pobrkala lončiće”.

“Donosite zakon o socijalnoj usluzi smještaja i boravka i na jednoj tako jednostavnoj tehničkoj stvari bildate svoje ideološke mišiće”, rekla je SDP-ovka.

Ministrica Murganić zamjerila je pak jer se o predmetnom zakonu na matičnom saborskom odboru raspravlja tek iz perspektive jednog njegovog članka.

Prijedloga zakona o udomiteljstvu trebao bi omogućiti obavljanje udomiteljstva kao zanimanja i specijaliziranog udomiteljstva za najtežu kategoriju korisnika uz odgovarajuću naknadu za rad udomitelja.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: