Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Čak 23 milijuna izostanaka učenika u prošloj godini

Već drugu školsku godinu učenici se obrazuju u nenormalnim uvjetima. Osim epidemije, prošle godine bili su suočeni i s najduljim štrajkom profesora i nastavnika dosad. Upravo zato začuđuju neki podaci koji se odnose na prošlu godinu, a do kojih je došla naša Sunčica Findak. Učenici su, bez obzira na to što su više nego ikada bili kod kuće, a manje nego ikada u školi, uspjeli nakupiti 23 milijuna sati izostanaka. Njih čak 1199 palo je razred.

Od ove školske godine više ne vrijedi da se s četiri negativne ocjene prolazi razred. Ne položi li ove godine učenik popravni ispit u propisanom roku i ako su zaključene tri jedinice, ponavlja razred. To se odnosi na sve, osim na učenike od 1. do 3. razreda osnovne škole.

– Imaju mogućnost da s dvije negativne ocjene idu na dopunski rad u trajanju od 10 do 25 sati i poprave ocjenu, u slučaju da jednu ocjenu imaju nedovoljnu mogu prijeći u četvrti razred, tumači Vesna Šerepac iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Ukupno njih 1199 prošle školske godine palo je razred. A  gotovo pola milijuna učenika imalo je 6968 jedinica, ili jednu ili više od 5. Prosvjetari kažu da se učenici boje potresa, koronavirusa, a ponavljanja razreda?

Biljana Manin, pedagoginja OŠ Trnsko, Zagreb, smatra da nemaju takav strah da bi pali razred, a 80 % ih prolazi s odličnim.

– Neki dan mi je bio jedan budući prvašić, i ja mu kažem vidimo se, bio je uspješan i ima li on što mene pitati, a on kaže bojim se da ne bi ponavljao razred, prepričala je susret.

A što su učenici rekli o ocjenama?

Mei, učenica 8. razreda, kaže da, ako netko padne s tri negativne ocjene, neće ništa znati niti u srednjoj školi niti na fakultetu. Teni (8. razred) više se sviđala opcija da se s četiri

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: