Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Capak: Izvjesno je uvođenje COVID putovnica

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je novinarima da ne postoji COVID putovnica, nego dogovor na razini EU-a o potvrdi o cijepljenju koja se upotrebljava samo u medicinske svrhe. Još nisu donesene odluke vezane za nju, o tome se razgovara.

– Prerano je govoriti još o COVID putovnicama, o tome se razgovara i vrlo je izvjesno da će se to uskoro dogoditi, objasnio je Capak.

– Svaki proizvođač ima svoju potvrdu o cijepljenju na temelju koje oni prate podatke o učinkovitosti cjepiva, nuspojavama itd., ali to nikako nije COVID putovnica. Dat je zadatak ECDC-u da se izradi “smart” pristup za izradu COVID putovnice, temelj će biti iskustva zemalja na osnovi kojih će se dati prijedlog Europskoj uniji, rekao je Capak te dodao da je preuranjeno govoriti o izgledu te putovnice. Napomenuo je da se bilateralno razgovara i sa zemljana koje nisu članice EU-a.

– Nikad se neće dogoditi da će isključivo putovati osobe koje su se cijepile, već će za njih postojati drugi uvjeti, kao što su karantena ili testiranje, kao što je to i do sada. Ne možemo govoriti o diskriminaciji jer ne postoji COVID putovnica, rekao je Capak.

Pravila za turiste iz drugih zemalja

– Hrvatska će razmotriti prednosti i mogućnosti u privlačenju gostiju. Jedan od tih načina je i cijepljenje turističkih djelatnika. Postoji i čitav niz kontroverzija oko toga hoće li se priznavati samo cjepiva odobrena u EU-u ili i ostala. No sasvim je sigurno da će Hrvatska napraviti maksimum napora za zemlje koje su nam emitivne za turiste kako bi oni imali test na COVID, tj. da ih testiramo u Hrvatskoj prije povratka u njihovu zemlju, izjavio je Capak.

Je li ovo treći val?

Kaže da je situacija u susjednim državama i drugim zemljama EU-a teža nego u Hrvatskoj. 

– Uvijek se nešto iz tih zemalja “prelije” i kod nas, ali se

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: