Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Capak: Od pet preminulih četvero njih nije cijepljeno, prijepori i otpori neće nam pomoći

Formiranjem mobilnih timova za cijepljenje dodatno će se omogućiti svim građanima da učinkovito zaštite svoje zdravlje od zaraze i posljedica bolesti COVID-19, priopćili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Razina cijepljenja u Hrvatskoj koja bi osiguravala bolju zaštitu građana od zaraze virusom SARS-CoV-2 i zdravstvenih posljedica koje virus uzrokuje, još je uvijek manja od poželjne, pa su Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo posegnuli za novom strategijom cijepljenja. Bolje rečeno, uz dosadašnje aktivnosti informiranja građana o cjepivu, njegovim svojstvima i učincima, te cijepnim mjestima, dodatno će se aktivirati mobilni timovi za cijepljenje građana u manje naseljenim mjestima u Hrvatskoj, te u sredinama gdje je dostupnost zdravstvenih usluga manja nego u urbanim mjestima.

– Svaki novocijepljeni građanin, posebno oni starije životne dobi i s težim kroničnim oblicima bolesti, koji su najranjiviji u ovoj epidemiji, korak je prema učinkovitijoj zaštiti njihova zdravlja. Medicinska znanost je otkrila, a životna praksa potvrdila, da je cjepivo najbolja zaštita od težih oblika bolesti, a poglavito smrtnih posljedica. Od pet hospitaliziranih pacijenata s ozbiljnijim problemima od zaraze, samo je jedan u potpunosti ili djelomično primio cjepivo. Nažalost, od pet preminulih, četvero njih nije cijepljeno. To najupečatljivije govori o odnosu cjepiva i smrtnosti, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak vezano uz novu strategiju cijepljenja koja će se primjenjivati u narednom razdoblju.

– U javnom prostoru još uvijek je upečatljivo prisutan otpor cijepljenju i negiranje znanstveno utvrđenih činjenica, pa čak i od strane pojedinih zdravstvenih djelatnika, što im ne služi na čast, iako ih realna slika epidemije u svemu opovrgava. Aktivnosti koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo zajedno sa svim županijskim zavodima za javno zdravstvo diljem zemlje upravo su okrenute ne samo zaštiti zdravlja svakog pojedinca, već narodnom zdravlju kako je to prije stotinu godina promovirao i utemeljio dr.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: