Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Capak u Dnevniku HTV-a: Krivulja se prelomila i imamo silazni krak

Kada ćemo potpuno svladati treći val epidemije, što nas očekuje ovoga ljeta, hoćemo li kraj epidemije dočekati do jeseni u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, primarijus Krunoslav Capak.

– Već prošli tjedan smo imali pad hospitaliziranih i umrlih za malo više od 15%, pad se nastavlja, krivulja se prelomila i ima silazni krak, nadamo se da će se tako nastaviti. Treći val još nije gotov. Još može doći do oscilacija pri kraju epidemijskog vala, to smo već iskusili. Što se tiče hospitaliziranih, oni uvijek kasne za novooboljelima za dva do tri tjedna, pa očekujemo da sada kada pada broj novooboljelih, da će pasti i broj hospitaliziranih i, nažalost, preminulih, kazao je Capak.

Hoće li se mjere popuštati?

– Još uvijek je prerano za popuštanje mjera. Sa županijskim stožerima smo u trajnom kontaktu i s njima dogovoramo, oni donose i strože mjere nego što su na nacionalnoj razini jer imamo velike razlike među županijama i ta strategija nam se pokazala dobrom, kazao je Capak. 

– Pred zimu smo govorili da nas očekuju teški dani, sad kada je toplije očekuje nas popuštanje jer su ljudi tijekom toplog vremena više na otvorenome, a bolest se širi kapljicama, aerosolom, kazao je Capak.

Prednosti drive-ina?

– Brojne su epidemiološke prednosti jer čovjek može doći sam ili s članom obitelji, mogu se oboje cijepiti i u ugodnom ambijentu svojeg automobila mogu nastaviti slušati muziku i čekati opservaciju 15 minuta od hitne pomoći koja je na parkiralištu, rakao je Capak.

Napominje da se već prije dogovarao takav punkt i u Zagrebu i nada se da će on za 10-ak dana do dva tjedna biti i u glavnom gradu. 

– Tko god ima takav objekt, pozivamo da se to napravi, rekao je Capak.