Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Capak u Dnevniku: Oprez zbog novih sojeva i sporijeg dolaska cjepiva

U Hrvatskoj se mjere mogu mijenjati ovisno o situaciji, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u središnjem Dnevniku HTV-a. Istaknuo je da je Hrvatska trenutačno treća u EU-u po incidenciji u 14 dana i da takva situacija dopušta razmišljanje o dodatnom ublažavanju. Govorio je i o cijepljenju te naglasio da u četvrtak stiže 16.000 doza Modernina cjepiva, a do kraja tjedna 50.000 doza AstraZenecina. 

Krunoslav Capak kazao je da Moderna najslabije opskrbljuje cjepivima i da je Hrvatska naručila od nje milijun doza. Napominje da smo sada u drugoj fazi cijepljenja i da je možda netko još ostao iz prve faze jer su se javili kasnije.

– Velike su količine cjepiva, ali s obzirom na veliki grad, to je malo po jednom cjepitelju. Svaki liječnik obiteljske medicine dobio je po 30 doza cjepiva AstraZenece, a sutra će HZJZ dati svoj doprinos i cijepiti, također po listi, u Zavodu. Naručeno je 70 pacijenata svakih pola sata na punkt na Ksaverskoj cesti, rekao je.

Ako Zagrebu bude potreban veći prostor za cijepljenje, to je Zagrebački velesajam 

– Svi zavodi za javno zdravstvo dostavili su Ministarstvu zdravstva gdje će se odvijati punktovi za cijepljenje. Neki su već počeli s masovnim cijepljenjem, npr. Koprivničko-križevačka županija prije dva tjedna. Zagreb ima prijavljenih 19 punktova. Ako će biti potrebne i veće dvorane, za takve potrebe postoji Zagrebački velesajam, istaknuo je Capak. 

Nakon više od dva mjeseca trajnog silaznog trenda došli smo na stagnaciju pada broja novih pozitivnih na koronavirus.

– Imamo malo povećanje broja slučajeva, no nema razloga za zabrinutost. Dolaskom toplijeg vremena i sa sve više cijepljenih ljudi brojevi će i dalje padati, rekao je Capak. 

Epidemiološka situacija dopušta nam da razmišljamo o dodatnom ublažavanju, ali treba biti oprezan

Govoreći o aktualnim mjerama te o tome kolike su mogućnosti za njihovo ublažavanje od 1. ožujka, rekao je da

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: