Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Capak za Dnevnik: Navijajte uz epidemiološke mjere

Što ako se gomila ljudi nađe na okupu, zajedno gledaju utakmicu, tko će ih kontrolirati i nadzirati, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Dnevniku HTV-a na to pitanje kaže kako poziva građane da navijaju za našu reprezentaciju na epidemiološki prihvatljiv način jer sve drugo vodi u probleme i zatvaranje. Nećemo u tom slučaju, kaže, imati sezonu ni pravo ljeto. Preporučujemo ugostiteljskim objektima da organiziraju gledanje utakmica uz epidemiološke mjere. Sve će, dodaje, nadzirati inspektori Civilne zaštite i Državnog inspektorata.  

U našoj današnjoj odluci jasno piše da se traži od lokalnih i županijskih Stožera da nadziru takva događanja, naglašava Capak.

Za okupljanje u Zadru nakon utakmice i osvajanja naslova prvaka rekao je da je to jako loše.

– To je epidemiološki loše za naše zdravlje, a s druge strane se šalje loša slika u svijet oko toga da se takvi događaji mogu dogoditi i koja onda odbija one koji žele sigurno ljetovati i sačuvati svoje zdravlje.

Je li diskriminacija digitalna potvrda za prelazak granice, ulazak na koncerte i kazališta, kaže kako smatra da nije.

– EU je donijela propis o digitalnoj potvrdi za lakši prelazak granice i u medicinske svrhe, dakle, da se lakše može kontrolirati je li netko cijepljen ili je prebolio Covid-19.

Na pitanje da je Velika Britanija odustala od toga, kaže kako ta zemlja više nije dio Europske unije koja je donijela za sebe takav propis. Naravno, dodaje, u tom propisu postoji mogućnost da se potvrda koristi i u druge svrhe.

– Mi mislimo da će se to koristiti širom Europe za sigurna okupljanja, što smo mi isprobali unaprijed. Znate da je bilo probno poslovno okupljanje i probno vjenčanje, sve je završilo na siguran način. Smatramo da možemo tu digitalnu potvrdu koristiti i u te svrhe, to je dodatna stimulacija građanima da se cijepe i dobit će

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: