Ponedjeljak, 6 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

ČARDAK KOJI GRAD NE USPIJEVA SRUŠITI VEĆ 17 GODINA Tu su donedavno obitavali beskućnici, stvorilo se i divlje odlagalište, a vlasnici su u Švicarskoj

Do prije nekoliko godina bilo je to divlje odlagalište otpada i prostor u kojem su obitavali beskućnici.

Danas, srećom, nije tako, ali “čardak ni na nebu ni na zemlji”, kako u Belom Manastiru kolokvijalno nazivaju objekt pokraj gradske tržnice na uglu Zvonimirove i Bösendorfove ulice, već 17 godina muči čelnike jedinog baranjskog grada koji bi ga htjeli ukloniti, ali nemaju instrumente za to.

Bez dogovora

Jedino što gradski oci mogu jest inzistirati od vlasnika da prostor od 130 kvadrata drži koliko-toliko urednim, premda su puno puta unazad 17 godina pokušavali otkupiti staru kućicu i pripadajući joj čardak. No, dogovora s vlasnicima, koji žive u Švicarskoj, nije bilo.

Prvi put to je pokušano 2002. godine kada je tadašnje Gradsko poglavarstvo željelo otkupiti nekretninu zbog izgradnje nove tržnice. Kako su nas izvijestili iz Gradske uprave, vlasnici tada nisu bili zainteresirani, jer im je namjera bila objekt ponovno staviti u funkciju, a ni u Gradu nisu previše na tome inzistirali jer im ta čestica nije bila nužna za izgradnju tržnice, budući da su otkupili druge dvije nekretnine i tako osigurali pristup tržnici.

Beli Manastir, 111219. Cardak kod gradske trznice za kojega vlasnik od grada Belog Manastira trazi oko 200 tisuca kuna. Na fotografiji: trznica. Foto: Vlado Kos / CROPIX

Vlado Kos / CROPIX

 

No, 2008. godine pregovori o otkupu ponovno su aktualizirani prilikom izrade projektne dokumentacije za izgradnju prometnice – produžetak Školske ulice.

Zamjenski prostor

“Tom prigodom vlasnici su tražili kao naknadu za njihovu građevinu da im se na glavnom gradskom trgu da zamjenski poslovni prostor i to veličine minimalno u veličini postojeće građevine.

Prema podacima katastra, riječ je o zemljištu pod zgradama u veličini od 48m² te okućnici od dodatnih 82m².

Kako tada nije postignut dogovor, a projektno rješenje je izrađeno tako da

Izvor vijesti

Slični postovi: