Srijeda, 27 listopadaStranica o Hrvatski
Shadow

CARLA DEL PONTE BI ERDOGANA OPTUŽILA ZA RATNE ZLOČINE ‘Nevjerojatno je što radi. Ne smije mu se dopustiti da se nekažnjeno izvuče iz ovoga!’

Protiv turskoga predsjednika Tayyipa Erdogana trebalo bi pokrenuti istragu i optužiti ga za ratne zločine koje je njegova zemlja počinila tijekom ofenzive na Siriju, izjavila je bivša tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte u intervjuu objavljenom u subotu.

Bivša članica UN-ove istražne komisije o Siriji, za švicarski list Schweiz am Wochenende je rekla da turska intervencija predstavlja kršenje međunarodnog prava te da je obnovila sukob u Siriji.

Ankara tvrdi da su cilj njihova napada, pokrenutog pošto su se američke trupe povukle iz sirijsko-turskoga pograničnog područja, bile isključivo kurdske snage koje Turci smatraju teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima koji djeluju na jugoistoku Turske.

“Nevjerojatno je da Erdogan može upasti na sirijski teritorij kako bi ondje uništavao Kurde”, rekla je Del Ponte, bivša švicarska državna odvjetnica koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i u bivšoj Jugoslaviji.

“Protiv njega bi trebalo otvoriti istragu i trebalo bi ga optužiti za ratne zločine. Ne smije mu se dopustiti da se nekažnjeno izvuče iz ovoga”, rekla je za švicarski list.

Del Ponte je bila članica istražnog povjerenstva za Siriju od 2012. do 2017. kada je podnijela ostavku tvrdeći da ne postoji politička potpora Vijeća sigurnosti UN-a za taj proces.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: