Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

CDU na videokonvenciji bira nasljednika Angele Merkel

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel u petak su započeli virtualnu stranačku konvenciju, dan uoči ključnog glasanja koji će biti prvi korak prema izboru njezinog nasljednika.

Merkel je u uvodnom obraćanju pozvala na jedinstvo članova stranke i poručila kako želi da stranku dalje vodi tim, a ne pojedinac.

– Nadam se da će biti izabran tim koji će u svoje ruke preuzeti sudbinu naše ponosne stranke i surađivati  sa svim članovima kako bi se pronašli pravi odgovori na zadatke budućnosti, rekla je njemačka kancelarka.

Utrka za čelno mjesto Kršćansko-demokratske unije (CDU) čini se neizvjesna, a vodi se između tri muškarca: Armina Lascheta, premijera najmnogoljudnije njemačke savezne države Sjeverne Rajne-Westfalije, korporativnog odvjetnika Friedricha Merza te stručnjaka za vanjsku politiku Norberta Roettgena, piše njemačka agencija dpa.

Glasanje u subotu događa se na početku ključne godine za njemačku politiku u rujnu se održavaju parlamentarni izbori, a Merkel planira otići u političku mirovinu nakon svog trenutnog, četvrtog mandata na čelu najveće države Europske unije.

Budući čelnik CDU-a tradicionalno je kandidat i za budućeg njemačkog kancelara te stranke i sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU). No ove godine se po prvi put kao kandidat za kancelara spominje i čelnik te manje partnerske stranke Markus Soeder, trenutni bavarski premijer i jedan od najpopularnijih političara u Njemačkoj.

Anketa ZDF-a u petak je pokazala da je i dalje teško predvidjeti tko će voditi konzervativni blok na nadolazećim izborima. Soeder je najpopularniji izbor za budućeg kancelara 54 posto ispitanika smatra ga dobrim kandidatom.

Dobro kotira i ministar zdravstva Jens Spahn iz CDU-a, bolje od trojice kandidata za čelnika stranke. Da bi on bio dobar nasljednik Merkel smatra 32 posto ispitanika. Merz i Roettgen imaju 29 posto, a Laschet 28 posto podrške.

Stranačka konvencija, već dva puta odgođena zbog pandemije koronavirusa, po prvi se put održava putem interneta. Na njoj

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: