Nedjelja, 28 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Čeka nas vruća politička jesen

Nakon 2 mjeseca ljetne stanke, zastupnici se sutra vraćaju u saborske klupe – i to nakon burnog političkog ljeta i velikih preokreta u redovima SDP-a i Domovinskog pokreta. Jesensko zasjedanje počet će aktualnim prijepodnevom, a pred saborskim zastupnicima već sada je više od 120 točaka dnevnog reda – među kojima i izbor predsjednika Vrhovnog suda te izmjene Zakona o obnovi.

Uoči sutrašnjeg povratka u sabornicu – posljednje pripreme. Izvlačenjem kuglica, utvrđen je redoslijed 39 pitanja koje će tijekom aktualnog prijepodneva zastupnici postavljati premijeru i ministrima. Bit će to početak jesenskog zasjedanja, u kojem će politički odnosi u Saboru – biti drugačiji.

Klub zastupnika Domovinskog pokreta ostao je bez Miroslava Škore i Vesne Vučemilović pa sada ima 8 zastupnika, jednako kao Most. A hoće li Škoro ostati na mjestu potpredsjednika Sabora, bit će poznato u četvrtak, nakon sastanka oporbenih klubova.

– Matematički gledano teško je opravdati da ostane na toj funkciji, ali evo, vidjet ćemo ishod tih konzultacija, rekao je Stijepo Bartulica, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

– Mi se sigurno nećemo tući za potpredsjedničko mjesto, dakle, niti nam je to u fokusu, kaže Nikola Grmoja, Most.

Nakon potresa u Domovinskom pokretu, na dobitku su Hrvatski suverenisti – jer, prelaskom Škore i Vučemilović u njihov klub, u jesen ulaze s 2 zastupnika više.

– Drago nam je što imamo i doktoricu Vučemilović i doktora Škoru s nama, daju nam jednu veću širinu u radu našeg kluba, ističe Marko Milanović Litre, Hrvatski suverenisti.

Novost u jesenskom zasjedanju je i novi, 14. klub zastupnika. Čine ga Fokus i nezavisni zastupnici.

– Što je nama bitno je da oporba nastupa kao oporba, da bude snažna, da se apsolutno izbjegne svaka situacija promjene političkih platformi, poručila je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

I oporbi i vladajućima u fokusu će idućih tjedana biti izbor čelnika Vrhovnog suda i glasovanje

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: