Četvrtak, 11 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Čeka se odluka KBC-a Zagreb o zahtjevu Mirele Čavajde, novi nalaz gori nego prijašnji

Trudnici Mireli Čavajdi odobren je zahtjev za prekid trudnoće u Sloveniji nakon što je i drugostupanjska komisija u susjednoj zemlji zaključila da su za to ispunjeni uvjeti. O njezinu zahtjevu za prekid trudnoće zbog malformacije ploda još se čeka konačna odluka KBC-a Zagreb. Posljednji nalaz magnetne rezonance, obavljene poslijepodne, pokazuje rast tumora, rekla je njezina odvjetnica. Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je da od zdravstvene inspekcije očekuje da žurno utvrdi činjenično stanje, a od struke da odredi daljnje postupanje.

Mirela Čavajda danas je pozvana na ponovnu magnetsku rezonanciju u KBC Zagreb. Prvu, nakon koje su slijedili šokantni nalazi, radila je prije 20 dana u bolnici Sveti Duh.

– Ona je došla na termin, to je sada obavljeno i sada čekamo nalaze i odluku drugostupanjske komisije. Očekujemo da će odluka biti u skladu sa zakonom koji je na snazi u Hrvatskoj, odnosno da će se komisija fokusirati na utvrđivanje medicinskih činjenica o zdravstvenom stanju nje i njenog ploda, kazala je Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde. 

Drugostupanjska komisija u Sloveniji donijela je pozitivnu odluku o prekidu trudnoće.

– Ako odluka u Hrvatskoj bude negativna, a to je izgledno za očekivati, čini se da će biti sudskog epiloga. Međutim stvarno nam u ovoj fazi ni razmišljanje o pravnoj strategiji ni o sudskim postupcima nije nikakav prioritet. Sada je prioritet da ona i njena obitelj prežive ovu situaciju u kojoj se nalaze i nakon toga će odlučivati što će dalje, dodaje odvjetnica Jurić. 

Zastupnici zeleno lijevog bloka upozoravaju da vladajući ne provode zakon, a ne poštuju ni odluku Ustavnog suda.

– HDZ ne želi legalnim ustavno propisanim putem i procedurom izmijeniti zakon kojim se regulira pristup prekidu trudnoće u Hrvatskom saboru, nego to radi na način koji je protuustavan, kazala je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zeleno-lijevog bloka.

U Mostu su za izmjene zakona i život.

– Ja sam

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: