Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Čekaju se podaci županijskih stožera

U Hrvatskoj je zbog epidemiološkog stanja sve veći pritisak na bolnice, tako da se odgađaju neki zahvati i otvaraju novi COVID odjeli. Jučer je zabilježeno tisuću 936 novih slučajeva zaraze koronavirusom, gotovo je 1900 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih svaki deseti na respiratoru. Umrlo je još 25 osoba.

U našu bi zemlju danas trebalo stići prvih 7 tisuća doza cjepiva tvrtke Johnson&Johnson, no to je nakon pojave krvnih ugrušaka žena cijepljenih u SAD-u upitno.

Johnson&Johnson je jučer objavio kako odgađa distribuciju cjepiva u Europi.  

Čekaju se podaci županijskih stožera.

Pandemija u svijetu

Njemački građani mlađi od 60 godina, koji su već primili prvu dozu AstraZenekina cjepiva, u drugoj će dozi dobiti cjepivo Pfizera ili Moderne, odlučili su savezno i regionalna ministarstva zdravstva. Njemačka je 30. prošlog mjeseca odlučila ograničiti uporabu cjepiva AstraZenece za osobe mlađe od 60 godina zbog rijetkih slučajeva tromboze uočenih u Europi.

Francuska je najavila da će zabraniti letove iz Brazila i za Brazil kako bi spriječila širenje brazilskog soja koronavirusa. U toj latinoameričkoj zemlji stanje je kritično, a predsjednik Bolsonaro i dalje odbija proglasiti nacionalni lockdown. Bolnice su na rubu pucanja, mjesto na intenzivnoj njezi postalo je poput dobitka na lutriji. Nedostaje lijekova i medicinskog kisika.

● Većina europskih država i dalje se bori s trećim valom pandemije, nastojeći ubrzati kampanje cijepljenja. Pojedine države ublažavaju mjere, posebice Velika Britanija koja sada u drugoj fazi cijepljenja poziva i mlađe od 50 godina da se cijepe, a cijepiti počinju Moderninim cjepivom. Zbog pojave krvnih ugrušaka kod 6 žena – SAD prekida primjenu Johnson&Johnsonova cjepiva, što dodatno komplicira i situaciju u Europi.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: