Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

ČELNICI ČETIRIJU VJERSKIH ZAJEDNICA NA TRIBINI O MRŽNJI I PREDRASUDAMA U HRVATSKOJ ‘Politika nas ponekad upregne u svoja kola i postanemo nešto drugo’

Čelnici četiriju vjerskih zajednica zaključili su u srijedu da se religijske i ostale predrasude koje su potencijalni izvor mržnje mogu otkloniti dijalogom koji ne predstavlja samo razmjenu informacija već istinski pokušaj upoznavanja drugoga.

Društvu je potreban cjeloživotni proces učenja kako da volimo druge – upoznajmo se pa ćemo se voljeti, zajednički je zaključak izveden iz poruka koje su na tribini “Religijske predrasude kao poticaj mržnji” u Zagrebu izrekli dubrovački biskup Mate Uzinić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, zagrebački muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice Aziz efendija Hasanović i rabin Židovske općine Zagreb i glavni rabin u Hrvatskoj Lucijan Moše Prelević.

Visoki predstavnici vjerskih zajednica pozvali su pritom građane i vjernike na dijalog i toleranciju unutar društva i vjerskih zajednica.

Zagrebački muftija Aziz efendija Hasanović istaknuo je da taj skup doživljava kao pokušaj preveniranja svih oblika mržnje koji mogu doći kao plod zloporabe bilo koje religije. Ključno je razbijati predrasude i promovirati mir kao univerzalnu vrijednost.

Neophodna suradnja vjerskih i političkih subjekata

”Neophodna je suradnja između svih vjerskih, ali i političkih subjekata. Ako svoju misiju vidimo kao slugu svome narodu, onda moramo imati na umu da su isti ljudi kojima služimo. Naš pristup istom čovjeku građaninu, vjerniku mora biti ujednačen ako želimo dobro njemu i sebi i sigurnost narodu i zemlji”, istaknuo je Hasanović.

Upozorio je da se politička situacija u EU radikalizira korištenjem migrantske krize za stvaranje percepcije o radikalnom islamu i muslimanskim teroristima, što udaljava jedne od drugih, zatvara mogućnost dijalogu i dodatno potiče ekstremizam.

Porfirije Perić upozorio je na izrazitu opasnost religijskih predrasuda koje stvaraju mržnju među narodima i pripadnicima drugih vjerskih zajednica unutar društva.

Najteže prepoznati vlastitu mržnju

”Mržnja je nešto s čime se suočavamo svakodnevno, ne samo kroz medije nego i u svojoj neposrednoj blizini. No, ono što je najteže prepoznati, mržnja postoji i u nama. I zato, da bismo na pravi način spoznali svu tragiku i užas mržnje, moramo upoznavati sebe”, rekao je Perić, naglasivši i kako je najveći problem u religijskim predrasudama unutar vjerskih zajednica, uključivši i SPC, ”samozaljubljenost, samozatvorenost i elitizam koji sprječava svaku vrstu komunikacije i dijaloga”.

Luciano Moše Prelević kazao je kako je u borbi protiv predrasuda i mržnje najvažnija sustavna edukacija unutar svih slojeva društva, posebno među djecom, ali i roditeljima od kojih neke možda i u poznoj dobi treba preodgojiti.

”Tajna života je cjeloživotni proces učenja kako da volimo druge i tako da na taj način ostavimo sebe u drugima. Ništa više i ništa manje. Značenje najvećeg pravila Tore je ljubi bližnjeg svog kao samog sebe”, rekao je rabin Prelević.

Isključivost i pristranost glavni razlozi predrasuda i mržnje

Dubrovački biskup i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, monsinjor Mate Uzinić izdvojio je isključivost i pristranost kao glavne razloge za predrasude i stvaranje mržnje, te je pozvao građane i vjernike na dijalog i toleranciju, bez obzira na njihovu pripadnost vjerskoj zajednici.

”Mrzimo se, ako se tako može reći, iako bih radije rekao da se nedovoljno volimo, jer povijest drugih čitamo iz vlastite perspektive što znači često površno i pristrano. I nismo spremni izaći u pokušaju da bismo shvatili stajališta drugih i tako uvidjeli da u povijesti nisu griješili samo drugi”, rekao je Uzinić, naglasivši i kako je temeljna pretpostavka suživota dijalog koji ne smije imati cilj pobjede nad onim drugim.

”Mi, pripadnici različitih religija se mrzimo ne samo zbog predrasuda, nego se ne znamo ni oprijeti različitim svjetovnim i političkim interesima. Politika nas ponekad upregne u svoja kola i zbog svjetovnih stvari otiđemo od onog što jesmo i postanemo nešto drugo”, kazao je Uznić, osvrnuvši se posebice na najnoviju krizu s migrantima.

”Kršćanstvo neće biti ugroženo od migranata prema kojima ćemo se mi ponijeti kao kršćani. Kršćanstvo će biti ugroženo od nas kršćana koji se neće ponijeti kao kršćani”, zaključio je biskup Uzinić.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: