Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Čelnici Pentagona: “Izvući ćemo pouku iz rata u Afganistanu”

Najviši dužnosnici Pentagona rekli su da će “izvući pouku” iz rata u Afganistanu, priznajući da osjećaju “bol i bijes” pošto su predali zemlju talibanima koji su im dvadeset godina bili neprijatelji.

– Nijedna operacija nije savršena, priznao je ministar obrane Lloyd Austin u prvom javnom istupu nakon završetka kaotične evakuacije 124.000 civila iz Kabula u noći s ponedjeljka na utorak.

– Želimo izvući svu moguću pouku iz ovog iskustva, dodao je Austin, bivši general koji se borio u Afganistanu, pošto je odao počast 800.000 američkih vojnika koji su od 2001. sudjelovali u afganistanskom ratu u kojemu je poginuo 2461 američki vojnik, među kojima 13 u posljednjim satima povlačenja.

Načelnik združenog stožera američke vojske, general Mark Milley, koji se također borio u Afganistanu, priznao je da su ovi dani bili “emocionalno iznimno teški”.

– Sve nas razdire bol, bijes, tuga i žalost s jedne strane i ponos i neslomljivost s druge, dodao je. Učit ćemo iz ovog iskustva, rekao je. A ono što nas je dovelo do toga proučavat ćemo godinama, dodao je. Mi, vojnici, pristupit ćemo tome ponizno, iskreno i otvoreno. Ima puno taktičkih, operativnih i strateških pouka koje moramo izvući.

Austin je priznao da će vojnici koji su izgubili suborce u Afganistanu i obitelji poginulih možda teško prihvatiti završetak rata u koji se ušlo 2001. kako bi se talibane srušilo s vlasti.

General Milley je usto ocijenio “mogućom” eventualnu suradnju s talibanima u borbi sa skupinom Islamskom državom pokrajine Horasana (IS-K) koja je preuzela odgovornost za napad na kabulsku zračnu luku 26. kolovoza u kojemu je poginulo stotinjak ljudi, među kojima 13 Amerikanaca.

Rat je počeo krajem 2001. nakon napada 11. rujna u kojima je u samo jednom danu poginulo 2977 ljudi. Napade su izveli džihadisti Al Kaide, s bazom u Afganistanu i uz zaštitu talibana. No ono što je trebalo biti

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: