Srijeda, 22 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

CHAGALL, PICASSO I MIRÓ U MUZEJU GRADA ZAGREBA Malo je poznato da je plakat za Zagrebačke soliste oblikovao slavni bjeloruski slikar

Malo je poznato, dapače, u javnosti je gotovo pa nepoznato, da je plakat za Zagrebačke soliste oblikovao slavni Marc Chagall, veliki bjeloruski slikar židovskog podrijetla.

Oblikovao ga je za nastup ovih glazbenika krajem studenog 1975. godine u Nici u sklopu njegovog muzeja u tom gradu. Plakat je znameniti slikar i potpisao, zahvalivši im pritom. Chagall je tada u svojim poznim godinama života, slobodnim stilom slika anđele, ptice, biljne motive…

Ovaj se Chagallov rad može pogledati na izložbi Zagrebački solisti koja je otvorena u Muzeju grada Zagreba. Na izložbi su i medalje koje su ove glazbenici dobili, kao nagradu za svoj rad, jednu je izradio Pablo Picasso, drugu Joan Miró.

 

Pozivi iz Pariza

Izložba u MGZ-u traje do 8. ožujka. Kustosica Marina Perica Krapljanov odradila je velik posao. Posao joj je, doduše, olakšala činjenica da je Vilko Bačić, violinist, skupljao od prvog nastupa sve što je ikada u tisku o solistima objavljeno. Ima tog arhivskog materijala, izmjerili su, više od pedeset kilograma.

“Solisti su sudjelovali na dobrotvornim nastupima u UNESCO-u”, kaže kustosica. “Pozivali bi ih kada su imali neku obljetnicu i proslavu, i u znak zahvalnosti za sudjelovanje u koncertima dobili su medalje. Iz UNESCO-a su zvali, naravno, umjetnike koji su na vrhuncu moći, pa tako i Picassa i Miróa na vrhuncu njihovih karijera.

Motivi su miroovski cirkularni centrični prikaz tri zvjezdice i Picassove izlomljene linije, apstrakcija. Fizički su ove medalje male, no činjenica da su ih Zagrebački solisti dobili dva puta i da su bili UNESCO-ovi gosti puno govori o Zagrebačkim solistima. Podsjećam i da ih je znameniti Rubenstein zvao da mu sviraju na njegovom 75. rođendanu. Medalje su sačuvane u arhivi, a Chagall je privatno vlasništvo Tonka Ninića.”

Tisuće koncerata

Zagrebački solisti, gudački komorni ansambl, osnovan

Izvor vijesti

Slični postovi: