Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Čičin-Šain otkrio veliki nedostatak ruskog cjepiva

Velik nedostak ruskog cjepiva jest to što su oba, adenovirus 25 i adenovirus 26, humani adenovirusi, koji znaju napraviti ozbiljne probleme ljudima koji su imunokompromitirani. Kod njih adenovirusna infekcija zna biti smrtonosna, rekao je u emisiji “U mreži Prvog” virusni imunolog Luka Čičin-Šain.

– To je cjepivo koje dolazi s još većim rizikom, no za zdravog čovjeka vjerojatno neće biti problem, upozorio je.

Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja Braunschweig u Njemačkoj, ističe da rusko cjepivo ima i prednosti.

– Ima jedna prednost, upotrebljavaju kombinaciju dvaju adenovirusa, to su formulacije koje koriste u Johnson&Johnsonu i nekim kineskim cjepivima. Kada kombinirate jedan i drugi, kada dajete drugu dozu, jačate imunoodgovor koji ciljano ide na ono što se preklapa u ta dva cjepiva, to je taj spike protein iz koronavirusa i onda je cjepivo puno jače, rekao je.

Napominje kako stručnjake vezano za rusko cjepivo i dalje muči što nisu dostupni rezultati kliničkih istraživanja.

– Transparentnost još nije dovoljno dobra da bi se znalo kako je to išlo. Oni tvrde da je jako malo nuspojava, što iznenađuje, može se očekivati da ih je bilo kao kod AstraZenece, rekao je.

Čičin-Šain smatra da ljude treba nastaviti cijepiti onom brzinom koju kapaciteti omogućuju.

– Vjerujem da će se do ljeta ili rane jeseni cijepiti svi u rizičnim skupinama i onda ćemo jesen i zimu dočekati daleko mirnije, rekao je Čičin-Šain u emisiji “U mreži Prvog”.

Zašto se treba cijepiti?

Činjenica da je netko prebolio koronavirus, asimptomatski ili s blagim simptomima, ne znači da će dobiti dovoljan titar antitijela koji će ga zaštititi od infekcije.

– U Brazilu se populacija u nekim regijama, Amazoni, već prokužila. Pojava novog soja je reakcija virusa na populaciju koja je imuna, zato što se nije mogao razmnožavati došlo je do mutacije virusa. Postoji golema razlika između prirodne imunosti i one koju dobivamo cjepivom.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: