Subota, 27 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Čičin Šain u Dnevniku: Nadamo se da idemo prema manjem broju novih slučajeva

Najnovija saznanja o tijeku pandemije u idućim minutama prenijet će nam virusni imunolog Luka Čičin Šajn

Smrtnost od korone u Hrvatskoj je nažalost među najvišim stopama na svijetu, no raduje vijest da je ovaj tjedan oko 20% manji broj zaraženih, jesmo li prelomili taj peti val?

– Mi smo na granici testiranja već dulje vrijeme, tako da je teško pratiti situaciju, teško je reći je li tih 20% realna situacija, ili je jednostavno manje testiranja nego prošli tjedan. Danas je bilo 55% pozitivnih, čim je više od 10%, onda znamo da ima dosta ljudi koji nisu stigli na red za testiranje. Nadajmo se da je brojka od 20 posto realna, da idemo prema smanjenju broja novih slučajeva. Broj hospitalizacija i broj umrlih kasni jedno dva tjedna u odnosu na broj novih dijagnoza. Broj umrlih bi mogao ostati visok još neko vrijeme.

Zašto se Hrvatska nikako ne može izboriti da se smanji smrtnost?

– U pravilu, kada se to gleda, to su uglavnom zemlje u kojima nema visokog postotka cijepljenosti. Spomenut je Izrael, on ima sada niži postotak procijepljenosti u odnosu na recimo Njemačku. Oni su se jako otvorili, u Hrvatskoj isto tako mjere nisu jako stroge, ta kombinacija niske procijepljenosti i otvorenosti dovodi do toga da je ta smrtnost i u Hrvatskoj vrlo visoka. 

Omikron je prva blaža varijanta koja se pojavila, ima li jamstva da virus neće dalje mutirati ponovno u neku težu varijantu?

– Ustvari takvih jamstava nema. Ne postoji razlog da on u budućnosti ne bi mogao postati teži. 

Govoreći o proteinskom cjepivu Čičin Šain kaže da je ono imalo jedan dobar profil, a što se tiče efikasnosti i sigurnosti da je teško reći kako će djelovati, jer je testirano prije pojave omikrona.

– Sigurno je da bi moglo djelovati, ali to je više stvar psihologije nego imunologije, nije da očekujemo

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: