Nedjelja, 31 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

ČINI SE DA BI SE ŠVEDSKA STRATEGIJA IPAK MOGLA POKAZATI EFIKASNOM Njihov glavni epidemiolog kaže da bi kolektivni imunitet mogli steći za mjesec dana

Švedski netipičan pristup borbi protiv pandemije koronavirusa počinje davati rezultate, barem tako tvrdi Anders Tegnell, vodeći epidemiolog u toj skandinavskoj zemlji, ujedno i glavni državni strateg u ovoj borbi.

– Najnovije brojke o stopi zaraze i smrtnim slučajevima pokazuju da se situacija počinje stabilizirati. Slikovito bismo mogli reći da se trenutačno nalazimo na nekoj visoravni – izjavio je Tegnell za lokalne medije, a prenosi Bloomberg.

– Naši ljudi zaduženi za izradu matematičkih modela kažu da imamo sve više imunih u populaciji, i to u mjero da to već polako počinje imati utjecaja na širenje infekcije. Modeli nam ukazuju da bismo kolektivni imunitet mogli steći negdje tijekom svibnja. Ali to su samo matematički modeli i oni su precizni onoliko koliko i podaci koje u njih unosimo. Vidjet ćemo hoće li se obistiniti, izjavio je.

Podsjetimo, Švedska tijekom cijelog širenja pandemije nije zatvarala škole, teretane, kafiće, restorane… Umjesto toga, njihova vlada pozvala je građane da se ponašaju odgovorno i slijede smjernice za socijalno distanciranje.

Hairdresser Abed Khankan cuts the hair of a customer outdoors as a precaution amid the novel coronavirus pandemic on April 17, 2020 in Malmo, Sweden. (Photo by Johan NILSSON / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT

AFP

 

U ovom trenutku i dalje je nezahvalno prognozirati koja će se strategija na kraju pokazati najučinkovitijom – čak i švedski stručnjaci upozoravaju da je prerano donositi ikakve zaključke – no s obzirom na ogromnu ekonomsku štetu uzrokovanu pandemijom, upravo je švedski pristup pobudio velik interes širom svijeta.

Važno je napomenuti da si je Švedska mogla “priuštiti nastavak normalnog života” jer ima jedan od najboljih svjetskih zdravstvenih sustava. Niti u jednoj fazi država se nije susrela sa stvarnim nedostatkom medicinske opreme ili bolničkih kapaciteta, a

Izvor vijesti

Slični postovi: