Subota, 13 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Cipele otporne na udarce

Jedna od najvažnijih karakteristika radnih cipela, odnosno radne obuće je njihova izdržljivost i otpornost na razne udarce. Radne cipele najčešće dolaze s čeličnom kapicom koja dolazi preko prsta te su najčešće vodootporne. Ova vrsta radne opreme napravljena je kako bi štitila stopala radnika od probadanja, nagnječenja, opeklina, udaraca, vlage i klizanja, s obzirom da je najčešće napravljena od neklizajućeg potplata. 

Klasične radne cipele
Klasične radne cipele pružaju odličnu zaštitu i nude udobnost tijekom nošenja.

Radne cipele prilagođene su različitim poslovima pa tako ukoliko se bavite strujom i poslovima vezanim uz visoki napon, morate imati strujnonepropusne radne cipele, odnosno modele napravljene od materijala koji ne provode struju te su one temelj propisan propisima zaštite na radu. 

Udobnost i zaštita u jednom

Klasične radne cipele pružaju odličnu zaštitu i nude udobnost tijekom nošenja. Naime, s obzirom da su namijenjene radnicima koji svoj posao obavljaju kroz višesatno stajanje, one su vrlo udobne te su dizajnirane kao odlična potpora nogama i stopalima te vas na neki način tjeraju da stojite pravilno što pomaže u smanjenju bolova u mišićima i donjim ekstremitetima. 

YouTube video

Također, radne cipele su napravljene i kako bi održavale dobru cirkulaciju koja je važna u zaštiti od ozeblina koje znamo najprije zahvaćaju ekstremitete i uzrokuju velike neugodne posljedice pa čak i potpuno odumiranje tkiva. 

Važnost nošenja radne obuće i odjeće

Zakonom o zaštiti na radu u većini zemlja pa tako i u Hrvatskoj, propisana je obvezna zaštitna odjeća u određenim zanimanjima. Neovisno o tome slažete li se vi s tim, želite li nositi radnu odjeću i opremu ili ne, prema zakonu ste je dužni nositi tijekom obavljanja svog posla. Vrlo je malo potrebno da se dogodi nesreća koja može imati velike negativne posljedice za vas i vaše tijelo. 

Radne cipele
Radne cipele su napravljene i kako bi održavale dobru cirkulacijuadne obuće i odjeće

Ukoliko primjerice radite u skladištu i na nogu vam padne neki težak predmet, ukoliko ne nosite radne cipele vrlo je vjerojatno da će doći do nagnječenja stopala ili primjerice strujnog udara s još većim posljedicama. Upravo zato mnoge tvrtke radnike koji ne nose zaštitnu opremu šalju kući jer ne žele odgovarati za potencijalne ozljede do kojih može doći uslijed obavljanja posla. Računica je vrlo jednostavna- ukoliko vas šef pošalje kući zbog nepoštivanja Zakona o zaštiti na radu, vi nećete biti plaćeni za taj dan, dakle svakako gubite. Unatoč financijskoj komponenti koja vam može i ne mora značiti ništa, važno je prvenstveno misliti na svoje zdravlje jer nema tog novca, naknade ili slobodnih dana koji vam mogu nadoknaditi povredu zadobivenu vašim nemarom i buntom. 

Zaštitna oprema kao vid promocije

Važno je napomenuti i kako zaštitna oprema može biti vrlo dobar način promocije tvrtke jer će klijenti kada god vide zaposlenike vidjeti i logo tvrtke koja će im tada biti vidljivija, a poslodavcu može povećati promet. Na ovaj način tvrtka brine o svojim zaposlenicima, ali i obavlja jedan dio marketinga koji svakako nije beznačajan.

Zaštitna oprema
Važno je napomenuti i kako zaštitna oprema može biti vrlo dobar način promocije tvrtke

Zaštita radnika pri radu

Zaštita na radu podrazumijeva skup mjera koje se provode zbog sprječavanja utjecaja štetnih čimbenika radnog procesa ili okoliša na zdravstveno stanje zaposlenika te je ona sastavni dio zdravstvene zaštite radno aktivnog stanovništva. Svrha zaštite na radu je stvoriti sigurne radne uvjete kako bi se spriječili zastoji u odvijanju poslova s mogućim posljedicama za zdravlje i život djelatnika (ozljede na radu, profesionalne bolesti i slično). Štetni čimbenici su brojni, a evo nekih:

  • fizikalni
  • kemijski
  • biološki
  • psihološki (tjelesni i psihički napor, buka, vibracije, zračenje)

Obveze poslodavaca vezane uz zaštitu radnika

Procjena rizika od oštećenja zdravlja obuhvaća utvrđivanje odnosa između izloženosti štetnom čimbeniku i jakosti bolesti u organizmu te se na temelju takve procjene donose i zakonski propisi. U Hrvatskoj su na snazi Zakon o zaštiti na radu te Pravilnik o izradi procjene opasnosti kao temeljni akt za provedbu mjera zaštita na radu. Nekoliko je ključnih stvari na koje zakonski akti obvezuju poslodavce u Hrvatskoj:

  • poslodavac je odgovaran za organiziranje i provedbu zaštite na radu u cijeloj tvrtki i pri svim radnim procesima
  • poslodavac koji zapošljava do 50 radnika poslove zaštite na radu može obavljati sam, ukoliko nema radnika s posebnim znanjima i sposobnosti koji bi ih provodio 
  • poslodavac koji zapošljava više od 50 radnika dužan je zadužiti jednu ili više osoba koje će obavljati poslove stručnjaka zaštite na radu u skladu s brojem zaposlenih, stanju zaštite i stupnju rizika 
  • poslodavac koji zapošljava više od 250 radnika dužan je ustrojiti samostalnu stručnu službu za zaštitu na radu koja će pratiti stanja zaštite na radu i usklađivati rad na poslovima provedbe zaštite na radu

Čitajte i sljedeći članak: Ženske tenisice online – vaša najdraža kupovina

Najveći izbor ženskih tenisica prilagođen različitim sportovima i sportskim stilovima

Slični postovi: