Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Cjepivo protiv COVID-a moguće proizvesti i u Hrvatskoj

Je li moguće proizvesti cjepivo protiv COVID-a u Hrvatskoj i pod kojim uvjetima? Jedna od najvećih domaćih farmaceutskih tvrtki Jadran Galenski Laboratorij smatra da jest. Znanje i resurse, kažu, imaju. No, za proizvodnju cjepiva potrebno je vrijeme i ono najvažnije – financijska moć.

Pogone i tehnologiju imaju, nedostaje im samo licencija za proizvodnju cjepiva.

– Mi u ovom trenutku imamo znanje i vještine u proizvodnji sterilnih farmaceutskih oblika kao jaku tehnološku platformu u tom dijelu same proizvodnje, ali nam je za proizvodnju cjepiva, bilo vektorskih ili mRNA, apsolutno potreban licencni partner, kaže Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

Licencirano cjepivo mora biti poput originalnog i jednake kvalitete

– U tom ugovoru o licenciji zapravo je i prijenos znanja, odnosno know howa, i vrlo često takvi ugovori uključuju i dolazak stranih stručnjaka koji postavljaju osnovne elemente proizvodnje i prate tu proizvodnju, objašnjava dr. sc. Nataša Maršić, ovlaštena patentna zastupnica iz Centra za patente.

Ključna je pomoć države

– Bilo bi izuzetno dobro i značajno da i sama Vlada malo lobira u tim krugovima, ako postoji interes s njihove strane, da uopće ulazimo u jednu takvu priču koja je vrlo zahtjevna i dugoročna, ali koja na neki način mijenja i smjer strategije Republike Hrvatske, da nismo ovisni samo o turizmu, kaže Usmiani.

Potpora znanstvenika je neupitna

– Oni imaju uvjete za sterilan rad, što je izuzetno važno ovdje, ali vjerojatno će morati ekspandirati kapacitete kako bi mogli doista i proizvoditi cjepiva, kako bi ih mogli puniti i tome slično. Ja to vidim kao jednu šansu za hrvatsku privredu, da se jedan takav proizvod proizvodi u Hrvatskoj. Zašto bi trebali uvoziti takve stvari ako bismo ih mogli napraviti sami u Hrvatskoj? Upravo takav jedan tehnološki razvitak je nešto što bi nam pomoglo da izađemo iz te ovisnosti koju imamo, smatra Luka Čičin Šain, virusni imunolog u Centru

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: