Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

CNN: Kapitol osiguran, prosvjednica podlegla ranama

Zgrada Kongresa ponovo je proglašena sigurnom, nekoliko sati nakon što su u nju provalili ostrašćeni Trumpovi pobornici, javio je CNN. Istovremeno je  stigla informacija da je nakon pucnjave u Kongresu, preminula teško ozlijeđena prosvjednica. Predsjednica Zastupničkog doma Nansi Pelosi najavila je da će Kongres nastaviti s procesom potvrde izbornih rezultata.

Odluka da se nastavi s postupkom  potvrde rezultata donijeta je u savjetovanju s Pentagonom, ministarstvom pravosuđa i potpredsjednikom Mikeom Penceom

CNN je objavio da je zgrada osigurana pozivajući na izvore u snagama sigurnosti. Prvo je ‘očišćena’ dvorana Senata iz koje su prosvjednici izgurani u rotondu, a zatim i kroz vrata. Potom su osigurani ostali katovi zgrade. Na kraju je interventna policija odmaknula svjetinu dalje od Kapitola. Cijela operacija trajala je oko dva sata od upada prosvjednika. Ovakvog napada na Kongres nije bilo otkako su ga spalili Britanci 1814. godine, napominje CNN.

Američka televizija dobila je potvrdu policije da je prosvjednica pogođena u grudi tijekom nereda u Kongresu podlegla ozljedama. Još uvijek je nepoznato tko je u nju pucao.

Pravi kaos vladao je ispred i u zgradi Kongresa SAD-a. Pristaše, još uvijek aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa ne priznaju izborni poraz i nakon sukoba s policijom probili su blokade, upali u zgradu Kongresa.

Potpredsjednika Mikea Pencea koji je vodio sjednicu policija je odvela na sigurnu lokaciju. Policija je evakuirala članove Zastupničkog doma i Senata iz zgrade američkog Kongresa u koji su nahrupile Trumpove pristaše. Reuters je objavio da je osoblje Senata na sigurno pospremilo certificirane rezultate izbornog kolegija.

Jedan od prosvjednika zauzeo je pozornicu i na mikrofon objavio: “Trump je pobjednik izbora!”

Mediji su javljali da je zgrada Kongresa u “lockdownu” zbog nasilnih prosvjednika.

Iz Washintona za Dnevnik 3 javila se dopisnica HRT-a Branka Slavica

– Puno je Trumpovih pristaša oko zgrade Kongresa koji su još jučer došli u Washington. Oko ponoći po hrvatskom vremenu počinje policijski sat. Najagresivniji dio pristaša ušli su u Kapitol i istjerali kongresnike

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: