Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Corbyn je za izbore, ali će se prikloniti većini u vezi drugog referenduma o brexitu

Čelnik britanskih laburista Jeremy Corbyn je u nedjelju se izjasnio protiv drugog referenduma o brexitu i podržao parlamentarne izbore kao najbolje rješenje, ali je obećao poštovati mišljenje većine u svojoj stranci, okupljene na kongresu u Liverpoolu.

“Ne pozivam na novi referendum”, rekao je šef oporbe u razgovoru za Sunday Mirror i poručio “Najbolji način rješenja te situacije je sazivanje parlamentarnih izbora”

Corbyn je najavio da će poštovati odluku kongresa i da će glasanje o toj temi biti organizirano prije završetka skupa koji traje do srijede.

Laburistička stranka u nedjelju je počela četverodnevni kongres u Liverpoolu prvenstveno na temu brexita s obzirom na to da aktivisti i sindikati zahtijevaju da se prekine dvosmislenost i službeno podrži drugi nacionalni referendum o izlasku zemlje iz Europske unije.

Vodstvo laburista nije do sada poduprlo ideju drugog referenduma o konačnom dogovoru o brexkitu, no u nedjelju su poručili da žele nove opće izbore ako britanska premijerka Theresa May u parlamentu ne dobije potporu za dogovor o brexitu.

“Naše je stajalište da želimo opće izbore ako Theresa May ne bude imala potporu čak ni vlastite stranke za bilo kakav dogovor”, kazala je  za Sky News glasnogovornica stranke Rebecca Long-Bailey ali i poručila da će vodstvo podržati “svaku odluku članova stranke izraženu na godišnjem kongresu.

Ispitivanje YouGova za The Observer, objavljeno u nedjelju, pokazuje da je 86 posto članova Laburističke stranke za drugi referendum o brexitu, a protivi se 8 posto.

Manifestacija podrške organiziranju izjašnjavanja predviđena je za nedjelju u Liverpoolu, kako bi se održala istodobno kada i početak velikog skupa stranke štio se tumači kao svojesvrstan pritisak na predsjednika laburista.

Dosad je Corbyn, kojemu EU nije posebno prirastao srcu te je mlako odradio kampanju za ostanak na referendumu u lipnju 2016., izbjegavao osjetljivu temu brexita na kojoj bi volio vidjeti konzervativnu premijerku Theresu May kako lomi zube.

U nedjelju je podsjetio u intervjuu za BBC-u da je 40 posto birača Laburističke stranke glasalo za brexit na referendumu u lipnju 2016.

No, šest mjeseci prije izlaska Velike Britanije iz EU-a, sindikalna konfederacija TUC i važni igrači stranke poput londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana bore se za raspisivanje drugog referenduma kako bi britansko stanovništvo imalo posljednju riječ u pogledu konačnog sporazuma između Londona i Bruxellesa.

Antisemitizam

Na posljednjim parlamentarnim izborima laburistički čelnik usmjerio je svoju kampanju na unutarnju politiku, posebice gospodarska i socijalna pitanja, što mu se pokazalo kao isplativa taktika koju je naknadno nastavio.

Laburisti su posljednjih mjeseci podijeljeni i u pitanju antisemitizma. Krizu je potaknula neodlučnost stranke da usvoji definiciju antisemitizma International Holocaust Remembrance Alliance, iz straha da bi je to spriječilo da kritizira izraelsku politiku.

Jeremy Corbyn je priznao u kolovozu da njegova stranka ima stvarni problem antisemitizma i zajamčio je da mu je prioritet vratiti povjerenje u odnose sa židovskom zajednicom.

Stranka je konačno prihvatila definiciju u cijelosti i nada se da je time okrenula stranicu o toj epizodi.

Ali Anand Menon, profesor europske politike u londonskom King’s Collegeu rekao je da će se “ako žele uspjeh, morati posvetiti pitanju antisemitizma, a ne smatrati da su ga već riješili”.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: