Četvrtak, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ćorić za Dnevnik HTV-a: Vjerujem da će se cijene naftnih derivata u narednim mjesecima stabilizirati

Porast cijena posljedica je rasta cijene energenata na svjetskim tržištim što utječe na proizvodni proces, a samim time i na cijene, poručio je u Dnevniku HTV-a ministar Tomislav Ćorić te naglasio da nije riječ o dizanju cijena zbog ulaska u eurozonu. Komentirao je i novo poskupljenje goriva, rekavši da vjeruje kako će se cijene nafte, odnosno naftnih derivata u narednim mjesecima stabilizirati na niže razine.

Inflacija je u prosincu bila 5,5 posto. Rasle su cijene hrane, bezalkoholnih pića, pogotovo prijevoza. Inflacija je neupitna, međutim provlači li se pod krinkom inflacije i dizanje cijena ususret ulasku u eurozonu?

– Ne bih rekao. Prije svega ulazak u eurozonu je za godinu dana. To nigdje nije bio slučaj da se tako rano išlo s tim. Ovaj porast cijena je prije svega posljedica činjenice da su cijene energenata proteklih mjeseci na svjetskom tržištu značajno narasle. To se preljeva u proizvodni proces i samim time se reflektira i na cijene.

5. rujna se trebaju početi izražavati cijene i u kunama i u eurima. Kakve kontrolne mehanizme ćete imati u periodu do tada?

– Kontrolni mehanizmi su prije svega transparentnost koja će biti postignuta dvostrukim izražavanjem cijena. 

No u periodu do tada – kako ćete vidjeti da cijene ne rastu i zbog eurozone?

– Ne možemo to vidjeti, ta logika jednostavno ne drži vodu. Na tržištu dobara i usluga postoji konkurencija. Ta konkurencija se upravo cjenovno bori za potrošače. Bilo kakvo neopravdano povećanje cijena bit će jednostavno od strane potencijalnih potrošača honorirano tako da se okrenu drugom proizvodu, odnosno alternativnom proizvodu. I to je to. Ne treba strahovati od takvih nedozvoljenih praksi. Ono što su pokazali posljednji ulasci u eurozonu čitavog niza zemalja – da je inflacijski učinak ulaska tih zemalja u eurozonu i preuzimanje eura kao valute značajno manji od jednog postotnog boda. 

O postupku ulaska u

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: