Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

COVID potvrda – u papirnatom ili digitalnom obliku

Danas su se počele izdavati COVID potvrde koje će olakšati prelazak državnih granica. Do sada ih je izdano više od 26 tisuća.

U papirnatom ili digitalnom obliku. Kovid potvrde mogu dobiti oni koji su primili dvije doze cjepiva, oni s jednom dozom, ako su protekla 22 dana od cijepljenja, te oni koji su preboljeli COVID ili imaju negativan test. 

Za digitalnu potvrdu potrebno je samo nekoliko klikova mišem!

– Najlakše je putem digitalne platforme koja vodi do stranice e – građanin ili u podružnici HZZO-a, rekla je Kristina Leko Kuštrak te dodala kako je prijava iznimno jednostavna i nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija.

– AKD je dobio zadaću da uspostavi tehničko rješenje za digitalne potvrde i mi smo prvi u Europi uspješno završili tu zadaću. Hrvatska je potpuno spremna za prihvat svih koji imaju covid potvrdu, istaknuo je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

Neki ipak radije biraju papirnatu verziju u nekom od ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Potvrda u papirnatom obliku sadrži QR kod, a ako dođe do kakvih tehničkih problema ona i unutar sebe sadrži sve potrebne podatke na papiru.

Svoju potvrdu dobio je i premijer.

Riječ je o cjepivima koja su registrirana na teritoriju EU-a, a za sada se 13 zemalja uspješno spojilo na EU pristupnik za COVID potvrde.

– Od danas ide poruka diljem Europe da svi s digitalnom potvrdom u Hrvatsku mogu doći te će se minimalno zadržati na granici, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova.

Uvjet za prelazak granice za sada ovisi o državi u koju se putuje, a sustav za cijelu Europsku uniju stupa na snagu 1. srpnja. 

– Nama bi bilo idealno da sve države imaju ista pravila barem što se tiče cjepiva međutim to je suvereno pravo svake države da odlučuje o tim pravilima tu bi Europa trebala pokazati jedinstvo jer tek tada

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: