Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Crna Gora: Prosvjedi pristalica prosrpske oporbe i SPC-a

Tisuće pristalica prosrpske oporbe prosvjedovale su večeras u većini crnogorskih gradova protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti, kršeći na taj način, samo dva dana uoči parlamentarnih izbora, zabranu okupljanja zbog epidemije koronavirusa.

Prosvjednici koji su nosili Srbijanske i crkvene zastave, prosvjedovali su u Podgorici, Nikšiću, Baru, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici, tražeći povlačenje zakona o slobodi vjeroispovijesti kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva, jer tvrdi da država Crna Gora želi da joj otme imovinu.

Prethodno su, miješajući se u izbore, čelnici SPC u Crnoj Gori mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije pozvali građane da glasaju za oporbu, kako bi smijenili vlast koja je donijela zakon o slobodi vjeroispovijesti.

– Ne treba ja vama da govorim za koga ćete glasati, jer vi ste se već opredijelili, rekao je vladika Joanikije prosvjednicima u Nikšiću, dok je Amfilohije krajem prošlog tjedna pozivajući vjernike da smijene vlast u Crnoj Gori rekao kako SPC nema svoju stranku niti svoju izbornu listu, ali je prirodno da se raduje onima koji su protiv bezakonog zakona i koji brane svetinje, bez obzira kojoj stranci pripadaju.

U Podgorici su prosvjednici tijekom šetnje uzvikivali “Ne damo svetinje, Milo lopove”, dok su istodobno reporteri crnogorskih medija primijetili da okupljeni nisu nosili zaštitne maske i držali distancu.

U Beranama su pristalice prosrpske oporbe duž cijelog centralnog trga razvili 120 metara dugu trobojku.

U medijima u Crnoj Gori sedmicama se spekulira da je na formiranje koalicije oko prosrpskog Demokratskog fronta, čiji su čelnici Andrija Mandić i Milan Knežević nepravomoćno osuđeni za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u listopadu 2016. godine, najviše utjecao službeni Beograd, zajedno sa SPC-om. 

Direktor crnogorske policije Veselin Veljović, prije dva dana rekao je da policija ima saznanja da se u noći parlamentarnih izbora pripremaju incidenti i neredi, te da jedan dio oporbe planira da pozove svoje pristalice da se

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: