Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Cvrtila: Imamo obaveze u slučajevima napada na države NATO-a, a Ukrajina to nije

Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN i vanjskopolitički komentator, rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku, komentirajući napetosti između Zapada i Rusije oko Ukrajine, kako se i jedni i drugi pripremaju za sukob, ali da očekuju mirno rješenje, kao i da bi pregovori u Parizu ipak mogli dovesti do određenog rezultata.

Cvrtila je rekao da je jako teško reći hoće li doći do oružanog sukoba u Ukrajini te da se radi o vrlo kompleksnoj krizi koja nema samo vojnu, već i političku dimenziju i koja traje od 2014. godine.

– Kad gledamo sve dimenzije i izjave jedne i druge strane, onda možemo reći da se i jedni i drugi pripremaju za sukob. Međutim, siguran sam da i jedni i drugi očekuju prije svega diplomatsko rješenje, ili mirno rješenje, koje će ipak ostvariti barem dio interesa jedne i druge strane. Sad je samo pitanje koji je taj minimum koji se može prihvatiti za i jednu i drugu stranu. Ali ne treba zaboraviti da se između tih strana nalazi Ukrajina. Nažalost, povijest pokazuje da države koje se nalaze između dviju strana koje su ustvari u strateškom sukobu najviše stradaju, a to mi se čini da se već sada događa u Ukrajini, rekao je Cvrtila.

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića da hrvatski vojnici neće sudjelovati u eventualnom sukobu, Cvrtila je rekao da ne možemo donijeti odluku ako nema suglasnosti premijera i predsjednika, odnosno Sabora.

– U nekakvoj kriznoj situaciji koja bi podrazumijevala rat i nasilje u Ukrajini, nisam baš previše siguran da bi hrvatska javnost bila podržavajuća, pa onda da bi i Hrvatski sabor donosio takve odluke, bez obzira na to što mi imamo određene obaveze u NATO-u. Ali mi prije svega imamo obaveze u slučajevima napada na teritorij država članica NATO-a, a Ukrajina to nije, rekao je Cvrtila.

Dodao je da

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: