Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Cvrtila za HTV: Najveća humanitarna katastrofa će biti za one koji ostaju u Afganistanu

Sigurno ćemo se suočiti s velikom humanitarnom krizom. Jedna priča su oni koji izlaze iz Afganistana i dolaze organizirano u europski ili neki drugi prostor, druga priča su oni koji će vjerojatno krenuti ilegalnim putevima, a treća su oni koji ostaju u Afganistanu. Mislim da će najveća humanitarna katastrofa biti kod onih koji ostaju. Jako je teško organizirati državu koja je kolapsirala, rekao je profesor Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta Vern, u središnjem Dnevniku HTV-a.

– Talibani i talibanski pokret nije nešto posebno popularan u svijetu da bi ostvarivao veliku podršku i pomoć, a pomoć će im biti potrebna. Treba organizirati društvo, privredu, život u gradovima i na selu, to neće biti jednostavno, dodao je Cvrtila.

Cvrtila ističe kako će Zapad vjerojatno nametnuti sankcije talibanskom režimu, ali da će one imati puno veće posljedice na stanovnike Afganistana.

Talibani sada pokušavaju poslati pomirljive poruke, no Cvrtila ne vjeruje u njihova obećanja o vladavini prava.

– Vuk dlaku mijenja, ćud nikada. Ono što je jasno da su sada poruke upućene prije svega međunarodnoj javnosti kako bi došlo do prihvaćanja njihovog režima da u miru mogu organizirati državu, ali treba znati da unutar samog talibanskog pokreta postoji jako velika fragmentiranost, ima onih koji su umjereni, ali i onih koji su radikalni. Vi ne možete kontrolirati sve što se događa na terenu. Sva svjetla su u ovom trenutku usmjerena prema Kabulu, ali ne znamo što se događa u drugim gradovima. Tamo ima i osvete, traženja onih koji su radili za zapadne snage u Afganistanu…sigurno će biti teških situacija i bit će različite od grada do grada, rekao je Cvrtila.

Istaknuo je kako su stabilnost i sigurnost talibanima jako važne.

– Kad su prvi put bili na vlasti sredinom ’90-ih to su postigli vrlo restriktivnim režimom, vjerojatno će se prema tome usmjeriti i sada, rekao je.

Upitan može li

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: