Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Derek Chauvin, ubojica Georgea Floyda proglašen krivim

Bivši policajac Derek Chauvin proglašen je krivim po svim točkama optužnice za ubojstvo Afroamerikanca Georga Floyda na suđenju u Minneapolisu. Sudnicu je napustio s lisicama na rukama, a iako mu je maska prikrivala lice njegove oči odavale su nervozu.

12 porotnika, sedam žena i pet muškaraca, proglasilo ga je krivim za obično ubojstvo za koje je propisana maksimalna kazna od 10 godina zatvora, za ubojstvo drugog stupnja za koje maksimalna zatvorska kazna iznosi 40 godina i ubojstvo trećeg stupnja za koje je predviđena maksimalna kazna od 25 godina zatvora.

Sudac Peter Cahill kaznu će Chauvinu izreći za osam tjedana.

George Floyd umro je 25. svibnja prošle godine nakon policijskog privođenja tijekom kojeg je policajac Chauvin koljenom pritiskao njegov vrat 9 i pol minuta. Uhićen je zbog sumnje da je pokušao kupiti cigarete s krivotvorenom novčanicom od 20 dolara.

Minneapolis osiguravaju tri tisuće pripadnika Nacionalne garde i oko tisuću pripadnika policije. No, raspoloženje u gradu u kojem se nakon Floydova ubojstva svakodnevno prosvjeduje promijenilo se od ljutitog u slavljeničko.

Analitičari presudu Chauvinu opisuju kao zaokret u povijesti rasnih odnosa u SAD-u i ponašanju policije prema uhićenim ili osumnjičenim pripadnicima manjina, posebno kada je riječ o Afroamerikancima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: