Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Deseci tisuća Bjelorusa prosvjeduju u Minsku

Deseci tisuća Bjelorusa u nedjelju su izišli na ulice Minska prosvjedujući protiv reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji se sa sličnim masovnim demonstracijama suočava već dva tjedna. Ističući bijele i crvene zastave, prosvjednici su se okupili na Trgu neovisnosti te preplavili okolne ulice uzvikujući “Sloboda! Sloboda!”

Zašto bjeloruski prosvjednici koriste bijelo-crveno-bijelu zastavu umjesto službene?

Mediji izvješćuju o više od 100.000 prosvjednika okupljenih u bjeloruskoj prijestolnici drugu nedjelju zaredom. Demonstranti ne priznaju Lukašenkov reizbor 9. kolovoza, smatrajući ga prijevarom te osuđuju brutalnu represiju koja je uslijedila nakon izbora.

Mediji bliski oporbi izvijestili su o skupovima organiziranim u još nekoliko gradova širom zemlje.

Podijeljena Bjelorusija

Bjelorusija je podijeljena zemlja. Ona, koja prosvjeduje, bijesna je zbog sumnje na izbornu prijevaru, nasilja nad prosvjednicima, zbog ukupnog stanja u zemlji i jer ne želi novi mandat za jedinog predsjednika za kojega ijedan Bjelorus zna, čovjeka koji je na vlasti već 26 godina.

– Izborni rezultat potpuna je laž. Nijedne istinite riječi nema u izvješćima državnih medija. To je vrlo tužno. Što se oni više trude negirati očito, to je situacija sve teža i teža, kaže Maris, prosvjednik iz Minska.

Ona druga Bjelorusija došla je na Lukašenkov “miting istine”. Nesmjenjivi vođa poručuje da “vanjski neprijatelj” ne miruje, opet rovari. Tvrdi da Zapad radi protiv njega, da financira, čak i pokreće NATO-ove trupe uz granicu s Bjelorusijom.

– Nije ovdje riječ o Lukašenku! Ja sam se dovoljno najeo predsjedničkoga kruha, ali samo zamislite da nema Lukašenka? Znate li tko bi onda zapovijedao našom vojskom na zapadnim granicama?! Razmislite! Komu bi ministar obrane podnosio prijavak? Više ne bismo bili svoji gospodari! Slomili bi nas!, poručio je bjeloruski predsjednik.

Posjetio je vojne manevre u blizini tromeđe s Poljskom i Litvom. Izrazi kojima mu se vojnici obraćaju potvrđuju kako se u ovoj zemlji ništa nije osobito promijenilo od

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: