Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Desnica trijumfirala na talijanskim izborima

Giorgia Meloni vjerojatno će postati prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfirala na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Privremeni rezultati pokazali su da bi desni blok trebao imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta, što je potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost u Italiji nakon godina preokreta i krhkih koalicija, ocjenjuje Reuters.

Međutim, Meloni i njezini saveznici suočavaju se s povećim popisom izazova, uključujući skok cijena energenata, rat u Ukrajini i ponovno usporavanje trećeg najvećeg gospodarstva eurozone.

– Moramo zapamtiti da nismo na krajnjoj, već na početnoj točki. Od sutra moramo dokazati svoju vrijednost, rekla je 45-godišnja Meloni dobro raspoloženim pristašama svoje nacionalističke stranke Braćo Italije u ponedjeljak ujutro.

Pomirljiv ton u pobjedničkom govoru

Meloni umanjuje važnost postfašističkih korijena stranke i predstavlja ju kao mainstream političku grupaciju poput britanskih konzervativaca. Obećala je da će nastaviti podržavati politiku Zapada prema Ukrajini i da neće eksperimentirati s fragilnim talijanskim financijama.

– Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činit ćemo to za sve Talijane s ciljem ujedinjenja ljudi i fokusiranja na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja. Vrijeme je za odgovornost, poručila je.

Slab rezultat Lige Mattea Salvinija

Nakon više od pola prebrojanih glasačkih listića Braća Italije imaju 26 posto glasova birača, što je ogromno povećanje u odnosu na samo 4 posto na prethodnim parlamentarnim izborima 2018. Nasuprot tome, glavni saveznik Meloni u koaliciji desnog centra, kako se službeno zove koalicija, imao je katastrofalnu noć.

Liga Mattea Salvinija osvojila je, po trenutnim rezultatima, oko 9 posto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 posto prije četiri godine, dok je Meloni pretekla Ligu i u njenim tradicionalnim uporištima na sjeveru zemlje. Treća članica te koalicije stranka Forza Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija osvojila je oko 8 posto glasova pa

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: