Nedjelja, 14 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

DETALJI NAPADA NA NOVINARKU Jedan delikatan slučaj koji je pratila posebno je uzrujao javnost, pisali su joj uvredljive poruke na društvenim mrežama

Novinarki Slobodne Dalmacije Katarini Marić Banje u noći s petka na subotu oko 4 sata ujutro pokušali su provaliti u stan te su joj na zidu obiteljske kuće u Podstrani napisali: “Hijena”.

Najmanje dvije muške osobe pokušale su otvoriti prozor u prizemlju kuće, ali su pobjegli kada su primijetili da ih je čuo netko od ukućana, a jedan od muškaraca drugome je muškarcu govorio: “Tiše malo.” Otvorili su drvene škure na jednom prozoru u prizemlju kuće, ali je prozor bio zatvoren, a čuli su da se u kući netko od ukućana ustao.

Na zidu kuće ostavili su natpis ispisan sprejem. U subotu ujutro, nakon službene prijave, u dom novinarke došli su policijski službenici Druge policijske postaje i uzeli izjave.

‘Završit ćeš kao Ćuruvija!’

Novinarka Marić Banje specijalizirana je za teme iz Crne kronike i otprije je bila izložena prijetnjama zbog kojih je bila i pod nadzorom policije. U srpnju 2015. godine primila je prijeteće pismo u kojem je stajalo: “Otrovna si kao zmija, završit ćeš kao Ćuruvija!”. Pismo se referiralo na Slavka Ćuruviju, novinara iz Beograda koji je likvidiran 1999. godine. Nakon zaprimljenih prijetnji, policijske patrole su svakodnevno obilazile njezin dom tijekom dvije godine, a počinitelj do danas nije pronađen.

Katarina je i nakon toga, kao da se ništa nije dogodilo, otkrivala i potpisivala broje opasne i zahtjevne priče, a pratila je i slučaj Kuluz – Avenati, koji je u javnosti izazvao snažne emocije, sa simpatijama uglavnom prema majci. Na koncu je sudskom presudom nakon nekoliko pokušaja malodobni sin predan ocu.

Prateći taj predmet, novinarka i redakcija Slobodne Dalmacije bili su meta svakodnevnih uvreda i čestih prijetnji, uglavnom na društvenim mrežama, a jedna od najčešćih uvredljivih riječi kao reakcija na Katarinino pisanje bila je upravo – hijena. Sada je ona s društvenih mreža “prepisana” i na fasadu njezine kuće.

Pismo ministru

Nakon ovog događaja reagirao je i glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor, koji je u ime cijele redakcije uputio ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću dopis u kojemu traži da policija napravi novu procjenu sigurnosti naše ugledne novinarke, kojoj je policijska zaštita skinuta prije godinu dana.

“Molim da se stoga ovaj događaj shvati ozbiljno i napravi procjena sigurnosti naše novinarke, te da se ona obavijesti o rezultatima takve procjene”, među ostalim je napisao glavni urednik “Slobodne” u pismu upućenom ministru.

Davor Božinović nakon toga javio se uredniku Kaporu i rekao da će policija učiniti sve da riješi ovaj slučaj i poduzme potrebne radnje koje su joj na raspolaganju.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: