Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

DIP djelomično prihvatio Ferićev prigovor, ali Miletić je župan

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je na subotnjoj sjednici da je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić, a za zamjenika Tulio Demetlika te da se neće ponavljati izbori za župana.

DIP je to učinio donoseći rješenje kojim je tek djelomično prihvatio prigovor Danijela Ferića, SDP-ova kandidata za istarskog župana o izbornim nepravilnostima i zahtjev za uvid u cjelokupni izborni materijal.

Prihvaćene su primjedbe na nepravilnosti koje su uočili SDP-ovi promatrači nakon izbora, korigiran je broj glasova koje je dobio Ferić, ali nije dopušten uvid u kompletni izborni materijal.

Na temelju konkretnih prigovora i pregledanog izbornog materijala, DIP je utvrdio rezultate glasovanja drukčije od rezultata utvrđenih na pojedinim biračkim mjestima, Ferić ima pravo na 17 glasova, a Miletić na 3 glasa, u konačnici to znači da je Miletić pobijedio sa samo 40 glasova prednosti ispred Ferića.

DIP je utvrdio da je u drugom krugu izbora za župana i zamjenika župana Istarske županije važećih listića bilo 52.574 odnosno 96,24 posto te da je Boris Miletić dobio 26.308 glasova, a Ferić 26.268. Nevažećih listića bilo je 2056 odnosno 3,76 posto.

Prema tome, Miletić je izabran za istarskog župana, a Tulio Demetlika za njegova zamjenika.

Na odluku DIP-a moguća je žalba Ustavnom sudu.

DIP ističe i da je na području Istarske županije bilo 296 biračkih mjesta te da je SDP u prvom krugu imao 453 člana u biračkim odborima na 267 mjesta, u drugom krugu imao je 423 člana u biračkim odborima na 257 biračkih mjesta. SDP je imao i 68 promatrača.

IDS je u prvom krugu imao 957 članova u biračkim odborima na 295 biračkih mjesta, a u drugom krugu 909 članova biračkih odbora na 292 biračka mjesta. Imao je i 14 promatrača.

I SDP i IDS su dobili pravo uvida u izborni materijal za sva biračka mjesta za koja su zatražili.

DIP je izvršio uvid u sve

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: