Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Do 16 sati moguće probijanje zvučnog zida

Piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u subotu će od 10 do 16 sati provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Uvažavajući pojačanu osjetljivost građana na buku uslijed nedavnih potresa, ističu iz MORH-a, probni letovi do daljnjeg se neće provoditi u dosad uobičajenoj zoni letenja Lekenik u Sisačko-moslavačkoj županiji, već će se provoditi u privremenoj zoni probnih letova Čazma te privremenoj ruti ubrzanja.

Privremena zona probnih letova Čazma je geografski izmaknuta sjeveroistočno, a u njoj se provode probni letovi motora, sustava i uređaja u podzvučnim brzinama u rasponu visina 600 metara iznad tla do 10000 metara, dodaje se.

Zona Čazma privremeno je ishodovana u suradnji i uz suglasnost Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a na preporuku probnih pilota, dok je ranija zona Lekenik publicirana zona od strane svih nadležnih institucija.

Također, privremena ruta ubrzanja koristi se za probne letove u zadnjoj fazi ispitivanja aviona i odvija se na visinama iznad 10000 metara. Provodi se iznad Slavonije na način da avion ubrzava od istoka prema zapadu, načelno od Đakova prema Križevcima zbog sigurnosnih razloga i geografskog položaja aerodroma s kojeg se provode probni letovi, navode iz MORH-a.

Napominju da navedena privremena zona i ruta ubrzanja nisu trajno održive zbog uzurpiranja prilaznog i odlaznog prometa u Zračnoj luci Zagreb, osobito kada se poveća frekvencija prometa, koji je trenutno smanjen zbog pandemije Covida-19.

Planirani letovi danas će se provoditi na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1000 do 10.000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

HRZ sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj. Tijekom provedbe planiranih letova i

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: