Petak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Do ljeta će se probno izraditi po milijun komada kovanica eura i centa

Od 1299 pristiglih prijedloga, odabrani su i na Nacionalnom vijeću za euro predstavljeni najuspješniji radovi dizajna hrvatske kovanice eura i centa te njihovi autori. Sve će kovanice imati zajedničku podlogu šahovnice. Na dva eura bit će geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune. Na 50, 20 i 10 centa lik Nikole Tesle, a na jednom, dva i pet centa naći će se službena kratica Republike Hrvatske, HR, napisana glagoljicom. Do ljeta će se probno izraditi po milijun komada svih kovanica.

Na hrvatskoj strani kovanice od dva eura, nalazit će se motiv geografske karte Hrvatske. Novost je da je na njoj i jedan stih.

– O lijepa, o draga, o slatka slobodo. Kao što je dobro poznato riječ je o jednom od najpoznatijih i najljepših stihova iz Himne slobodi koja je sastavni dio pastorala Dubravke iz 17. stoljeća glasovitog hrvatskog književnika Ivana Gundulića, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Nagrađeni dizajner karte Hrvatske izveo ju je, kaže, u jednom danu.

– Viziju sam dobio u glavi odmah, tako da sam imao dobar osjećaj i isplatilo se, istaknuo je Ivan Šivak, autor dizajna geografske karte za kovanice od 2 eura.

Svi su prvonagrađeni ponosni što će njihov dizajn biti na kovanicama eura.

– U Grčkoj će netko plaćati kovanicama koje smo mi dizajnirali, to je stvarno nadrealan osjećaj, naglasio je Stjepan Pranjković, autor dizajna kune na kovanici od 1 eura.

Među autorima umjetničkih struka našao se i jedan student aeronautike. 

– Dakle, on je okružen tim silnicama magnetskog polja. Sve to skupa mi je palo na pamet, otvorio sam program, počeo skicirati i tako je nastalo, rekao je Ivan Domagoj Račić, autor dizajna Nikole Tesle na kovanicama za 50, 20 i 10 centi.

Autorica glagoljice vjeruje čvrsto i u buduću hrvatsku valutu. 

– Smatram da će nama kao državi zapravo biti korisno imati jednu od jačih valuta

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: