Četvrtak, 23 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

(DOBRA KAPLJICA) MALA VINSKA ŠKOLA: Jeste li znali da oblik čaše za vino utječe na njegov okus? Evo i kako!

Za razliku od, na primjer, čaša za martini (čiji se rubovi naginju ”prema van”), vertikalni rubovi čaše za vino se naginju ”prema unutra”. To omogućava da se arome alkohola koncentriraju oko samog ruba čaše. To znači da, kada usmjerimo nos prema sredini čaše, oštrina etanola (alkohola) je smanjena, što čini arome vina ugodnijima.

pouring red wine in glass on wooden table near corkscrew and bottle

Getty Images/iStockphoto

 

Japanski istraživači su potvrdili ovu teoriju ostavivši alkohol u čaši te su ustanovili kako i temperatura i oblik čaše utječu na taj ”nevidljivi” tok. Intenzitet aroma vina također ovisi i o korelaciji između promjera najšireg dijela čaše i promjera otvora koji se nalazi na vrhu čaše.

Položaj glave je bitan!

Kad pijete, naginjete glavu na drugačiji način, ovisno o obliku čaše. Kad pijete iz čaša sa širokim rubom (otvorom), glavu prinosite čaši. S druge strane, kad pijete iz čaša s uskim otvorom, zabacujete glavu unazad. Sve ovo utječe na brzinu kojom vino dolazi na vaš jezik te točno mjesto gdje će se na jeziku zaustaviti.

Group of unrecognizable caucasian adults tasting and evaluating different wines. Writing down the characteristics. Appearance, aroma and bouquet, taste and texture, aftertaste, and overall impression. There are two women and a man, backlit.

Getty Images/iStockphoto

Model slavnog psihologa s Harvarda, koji tvrdi kako se na jeziku nalazi pet glavnih receptora okusa (slano, slatko, gorko, kiselo i umami), se već više od stoljeća smatra neispravnim. Zašto? Čini se da su ipak ovi receptori raspoređeni podjednako po cjelokupnoj površini jezika. Okus i miris detektiraju različiti receptori, ali je mozak najodgovorniji za stvaranje stvarne percepcije o okusu.

Tri ključna kriterija

Prilikom

Izvor vijesti

Slični postovi: