Nedjelja, 3 ožujkaStranica o Hrvatski
Shadow

DOZNALI SMO U KOJOJ SE NAŠOJ OSNOVNOJ ŠKOLI PET MJESECI ODVIJAO PRAVI HOROR Učiteljici koja je tukla petero učenika prijeti pet godina zatvora!

Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je pred Općinskim sudom u Puli optužnicu protiv 47-godišnje učiteljice s područja Istarske županije, koja je od rujna 2017. do 17. siječnja 2018. udarala petero malodobnih učenika. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, radi se o nastavnici razredne nastave u medulinskoj osnovnoj školi.

Trajne posljedice

Na taj je način, svjesna da svojim ponašanjem ugrožava pravilan psihički i emocionalni razvoj petero maloljetnih učenika i da im nanosi fizičku i emocionalnu bol, kod djece izazvala strah, kao i emocionalnu i fizičku bol. Tužiteljstvo je tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava.

Učiteljici prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora jer u navedenom članku piše da “tko zlostavi dijete ili ga prisili na pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo povrijedi djetetova prava, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”. O cijelom slučaju oglasila se za Jutarnji list i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

– Bilo kakvo nasilje u školi je nedopustivo, a kod nasilja nad djecom posljedice su dalekosežne i teško ih je čak i ublažiti. Ako škola zatraži, Ministarstvo može odmah na raspolaganje staviti krizni tim za psihološko savjetovanje. Očekujem da nadležna tijela žurno reagiraju i zaštite djecu na odgovarajući način. Ministarstvo će uložiti napore za izradu i provođenje dodatnih i novih programa o sprečavanju nasilja u školama – rekla je ministrica Divjak.

Iznenađenje

Iako se puno više piše o slučajevima kada učenici zlostavljaju nastavnike, još 2009. godine pravobraniteljica za djecu upozorila je da slučajevi nasilja odgajatelja, učitelja i nastavnika nad djecom nažalost nisu rijetki. Za prethodnu godinu, u 2008., od 89 prijava nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama, njih 19 odnosilo se na slučajeve nasilja učitelja i ostalih djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova nad djecom.

– Ne znam pojedinosti o ovom slučaju, ali moram priznati da me prilično iznenadio. Mi u Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba zabilježili smo neke slučajeve nasilja nad djecom, ali vrlo rijetko osoba koje rade s djecom, a više roditelja. No, moram reći da je sada i sve manje roditelja koji fizički zlostavljaju svoju djecu.

To ne znači da fizičkog nasilja nad djecom nema, i to se vjerojatno rješava na razini primarne zdravstvene zaštite.

Nasilje kažnjivo

To je od 1999. kažnjivo te su i roditelji i nastavnici svjesni da je fizičko zlostavljanje djece kazneno djelo, ali su svjesni i da se fizičkim nasiljem nad djecom ne može ništa postići – rekla nam prof. dr. sc. Gordana Buljan-Flander iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

– Vjerojatno bi ljudi koji rade s djecom također trebali prolaziti neko bazično psihološko testiranje i možda bi se na taj način nasilje moglo spriječiti – dodala je dr. Buljan-Flander. S obzirom na dob učiteljice vjerojatno je riječ o osobi koja dulje vrijeme radi u odgojno-obrazovnom sustavu.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: