Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Dr. Hrstić: Desetak manje hospitaliziranih jako nas veseli

Istra je od početka jedna od županija koja se najuspješnije bori protiv epidemije. No i na poluotoku se posljednjih dana bilježe rekordni brojevi novozaraženih. Istra je i jedna od najprocjepljenijih županija.

Kako se s petim valom nose u pulskoj bolnici za Dnevnik HTV-a rekla je ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić.

– Dobra procijepljenost čini se da pomaže, iako je Istarska županija proteklih dana obarala rekorde, danas ima znatno manje zaraženih, čak 100 manje nego jučer, a broj pacijenata u Općoj bolnici Pula se nije povećavao, on je uvijek na oko 70-tak zaraženih koronavirusom, kazala je.

– Nadam se da će situacija kakvu imamo trenutno takva i ostati. Ove visoke brojke koje su recentno otkrivene novooboljelih nisu se prelile u našu bolnicu. Čak primjećujemo da u odnosu na jučer i prekjučer imamo desetak manje hospitaliziranih. Nije to neka velika brojka, ali nas jako veseli padajući trend. Nadam se da će tako i ostati, istaknula je.

– Iako mi imamo možda višu stopu procijepljenosti u odnosu na druge, da bi iz ovoga izašli to nije dovoljno, zato što treba u kratkom roku biti jako visok broj, a mi nismo ni blizu tog visokog broja, znači da bi mi bili sretni, ja ću reći iz perspektive zdravstvenog sustava, treba biti više od 80, 85 posto ljudi istovremeno cijepljeno i imunizirano, odnosno nadam se cijepljeno, a ne imunizirano zbog bolesti, naglasila je.

– Imamo visoku stopu te primovakcinacije s dvije doze, ali ne smijemo zaboraviti da je prošlo već više 6 mjeseci od druge doze kod mnogih pacijenata pa i oni ulaze u rizik same bolesti. Klinička slike je u principu uvijek ista, radi se o virusu koji zahvaća gornje dišne puteve pa ide ili s hunjavicom ili s upalom pluća, ali ono što smo primijetili, ne samo mi nego i

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: