Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

DRAGAN ČOVIĆ U ZAGREBU S HRVATSKIM DRŽAVNIM VRHOM ‘Hrvatska će nastaviti bezrezervno podržavati zahtjeve hrvatskog naroda u BiH za jednakopravnošću’

U petak se u Zagrebu s hrvatskim državnim vrhom sastao predsjednik HDZ-a BiH i još uvijek aktualni član Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Dragan Čović, koji na izborima prošloga vikenda nije uspio izboriti još jedan mandat na toj dužnosti nakon što je izgubio od Željka Komšića.

– Tema razgovora bili su odnosi između dviju zemalja, političke prilike u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora i perspektive njenog euroatlantskog puta. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić i predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković su čestitali na povijesnom rezultatu grupacije stranaka predvođenih Hrvatskim narodnim saborom na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem, stoji u priopćenju iz Čovićeva ureda koji je objavio i fotografiju na kojoj se vidi da se susreo i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

– Sjenu na izborni proces stavlja činjenica da su još jednom svjesno iskorištene neustavne odredbe izbornog zakona protiv suverenog prava hrvatskog naroda na slobodan politički izbor, dodaje se u priopćenju.

– Svi su sugovornici jednoglasno utvrdili kako su izmjene izbornog zakona, a sukladno odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju od ključnog značaja za demokratsku stabilnost u narednome razdoblju. One moraju osigurati autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Republika Hrvatska će nastaviti pružati bezrezervnu potporu legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda za jednakopravnošću u kontekstu izmjena izbornog zakona, ali i prava na potpuno političko sudjelovanje i suodlučivanje na svim razinama vlasti u BiH kako je definirano ustavom i njegovim temeljnim principima, stoji u priopćenju.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: