Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Dubrovnik s nadom čeka sezonu

Zbog loše epidemiološke situacije, u najvećem dijelu Dubrovačko-neretvanske županije prvoga ožujka nisu otvorene terase kafića i restorana, učenici nastavu pohađaju na daljinu, a takvo će se stanje produljiti još dva tjedna. 

Umjesto punog Straduna, vjesnika za sezonu, tek su manje skupine bile u vođenom obilasku grada. Strože epidemiološke mjere su dale rezultate. Četrnaestodnevna incidencija zaključno s današnjim danom bilježi pad od 8%, najveći pad je u drugom, odnosno ovom tjednu i to od 19%. Epidemiolozi upozoravaju da su brojke ipak još uvijek visoke. Mjere su produžene do 28. ožujka. U Konavlima se situacija stabilizirala, a najveći broj zaraženih ima grad Dubrovnik. Epidemiološka situacija utječe na najave za turističku sezonu. Prvi kruzeri očekuju se krajem svibnja, a inteziviranje međunarodnog zračnog prometa očekuje se u lipnju, no najave se mijenjaju i više puta u jednom danu, izvijestila je Ivana Brailo Drnas. 

Dubrovnik s nadom čeka sezonu

Prije pandemije – ožujak je za Dubrovnik značio buđenje iz zimskog sna i početak turističke sezone.

– Svi u životu moramo biti optimisti, pa i ove godine očekujemo da će ipak biti malo mrvicu bolje nego prošle godine, jer ima malo reda, smatra Nikša Baničević, umirovljeni turistički djelatnik.

– Ja nisam nikad bio, pa smo odlučili iskoristiti priliku pošto nema puno ljudi, da vidimo sve ovo. – Plaši li vas situacija s epidemijom? – Pa ne, mi smo prebolili, konkretno, pa smo malo više zaštićeni, ali općenito nema nekog straha, kaže Bruno iz Zagreba.

Epidemiološke su mjere na krajnjem jugu strože nego u ostatku države, terase ugostiteljskih objekata zatvorene su i radi samo nekoliko hotela.

– Nekakve su brojke 25 do 30 soba preko tjedna, a vikendom oko desetak soba. Prosječan boravak je jedna i po noć. To je pokazatelj da su to sve poslovni ljudi koji dolaze unutar Hrvatske, navodi Srđan Pujo, direktor Hotela “Lero”.

Ljetni red letenja

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: