Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Đurđević potvrdila da će se javiti na novi javni poziv za Vrhovni sud

Profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta i kandidatkinja predsjednika Zorana Milanovića za čelnicu Vrhovnog suda, Zlata Đurđević, izjavila je da se namjerava javiti na novi javni poziv DSV-a te da se nada kako će dobiti potporu predsjednika republike i Hrvatskog sabora.

Ustvrdila je da je prijedlog predsjednika RH da ju kandidira prihvatila kao čast i priznanje za dosadašnji znanstveni i stručni rad te javno zalaganje za vladavinu prava i demokratski sustav.

Smatram da obnašanjem čelne dužnosti sudbene vlasti mogu doprinijeti učinkovitijem, neovisnijem, transparentnijem i odgovornijem radu pravosuđa i kao sutkinja Vrhovnog suda koja obavlja poslove sudske uprave biti partner tijelima zakonodavne i izvršne vlasti u provedbi nužne reforme pravosuđa. Također držim da je u općem interesu građana Republike Hrvatske osigurati stabilnost i kontinuitet državne vlasti koji nije moguć bez redovitog djelovanja sudbene vlasti i izbora njezinog čelnika, istaknula je Đurđević u izjavi medijima.

Podsjetila je da je postupak do sada tekao na način da je objavljen javni poziv šest mjeseci prije isteka mandata na koji su se svi mogli javiti.

Predsjednik je odlučio da neće odabrati niti jednog kandidata koji se javio na natječaj i ponudio mi da budem njegova kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda RH što sam prihvatila jer moja javno iskazana aspiracija i nastojanje da obnašam sudbenu dužnost na međunarodnim sudovima te profesionalni integritet mi ne dopušta da odbijem prijedlog obnašanja te iste dužnosti kada se radi o najvišem sudu Republike Hrvatske.

To bi bilo protivno stavljanju mog znanja, odlučnosti i samostalnosti u službu boljitka našeg pravosuđa, što treba biti zadaća svih pravnih stručnjaka u Hrvatskoj. Pravni stručnjaci, a osobito profesori prava kojima je zajamčena akademska sloboda i neovisnost pozvani su tumačiti po svom najboljem znanju pravne norme, ustvrdila je Đurđević. Istaknula je da je podnormirane odredbe Zakona o sudovima tumačila pozivom na ustavno jamstvo redovitog djelovanja tijela državne vlasti koje

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: