Četvrtak, 13 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

EGZOTIČNA ZIMA Razotkrivanje apetita čovječje ribice i drugih grabežljivaca

Kako u mračnim podzemnim vodama nema mnogo hrane, čovječja će ribica pojesti gotovo sve što joj stane u usta. Takva proždrljivost ima i nevjerojatnu drugu stranu. Čovječja ribica može gladovati do osam godina.

Neke su to od najzanimljivijih činjenica koje će edukatori ovaj vikend iznijeti o vodozemcu koji se odnedavno može vidjeti u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Apetit čovječje ribice uklopio se u temu Ni grabežljivcima nije lako. Svaki vikend u Vrtu do kraja veljače ima drugu temu, a edukativni sadržaji u sklopu programa Egzotična zima koji traje do kraja veljače, održavaju se u Tropskoj kući. Posjetitelji koji taj paviljon posjete subotom i nedjeljom od 11 do 15 sati, u edukativnom će kutku moći razgledati mnogobrojne preparate, ali i izbliza upoznati neke žive životinje povezane s temom vikenda.

Edukacija s temom Ni grabežljivcima nije lako razotkrit će da čak ni najmoćniji lovci iz životinjskog svijeta poput lavova i krokodila koje karakteriziraju nevjerojatna snaga i preciznost, ne dolaze lako do ručka. Plijen im ima dobre tehnike obrane i bijega, pa oni često izvuku deblji kraj.

Krokodili

 

I spomenuta čovječja ribica je grabežljivac. Na njezinu su jelovniku najčešće ličinke kukaca, rakušci te mekušci. Kako su joj oči zakržljale i prekrivene kožom, te zbog života u potpunom mraku, čovječja se ribica mora osloniti na druga osjetila i posebne osjete. Tu su sluh, bočna linija kao poseban osjetilni organ koji drugi vodozemci imaju samo u stadiju ličinke, te ampularni organ na glavi pomoću kojega čovječja ribica prima slabe električne impulse.

Probleme s vidom ima i burmanski piton koji se također može vidjeti u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Taj zadivljujući gmaz može biti dugačak preko sedam metara. Veliki pitoni hvataju sisavce male i srednje veličine poput majmuna i  glodavaca te

Izvor vijesti

Slični postovi: