Srijeda, 27 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Ekipa HRT-a ušla u oslobođeni Herson

Stanovništvo, ali i dužnosnici u dijelu Hersonske oblasti koja je i dalje pod okupacijom ruskih snaga, pozvani su da odu u Rusiju, a u oslobođeni Herson, u kojem je na snazi poseban režim ulaska u grad, uspjela se probiti HRT-ova ekipa. Evo što je za središnji Dnevnik javio reporter Dragan Nikolić.

– Prije samo šest dana u gradu iz kojega je u prvoj fazi rata izbjegla gotovo polovica stanovništva, a danas živi malo manje od 70.000 ljudi, vijorila se druga neprijateljska ruska zastava. Kada stanovnike Hersona upitate kako je izgledao život pod ruskom okupacijskom čizmom reći će – kao u koncentracijskom logoru. Oni koji to nisu mogli izdržati i koji su imali kamo, samo za prelazak prve linije bojišta i odlazak u 70 kilometara udaljeni Mikolajiv plaćali su i do 1500 dolara.

– Ruski vojnici koji su svjesno ovdje zaostali i prerušili se u civile i sada djeluju kao pozadinski saboteri isto kao i brojne mine kojima je grad i njegova okolica načičkan velik su izazov za ukrajinske vlasti, ništa manji ni više od 400 zatvorenika koje su Rusi pustili iz zatvora tijekom povlačenja.

– Da je bilo kao što su mnogi očekivali, da su Rusi pružili organizirani otpor, Herson je doista mogao biti ukrajinski Mariupolj. Završilo bi to u konačnici vjerojatno urbanim gerilskim ratom, borbom za svaku kuću. Ali poučeni iskustvom iz Harkivske oblasti nakon ukrajinskog blickriga u toj kontraofenzivi kada su se Rusi povukli nekontrolirano i stihijski i zapravo ostavili Ukrajincima stotine tenkova, oklopnih vozila, topništva, stotine tisuća tona streljiva. Rusi su se, kažu oni, povukli organizirano, a u tjedan dana prije toga evakuirali su, iako ukrajinska strana tvrdi da je riječ o ratnom zločinu jer je riječ o prisilnoj evakuaciji, gotovo 70 tisuća ljudi. Oni koji su se htjeli evakuirati preko Krima, a zatim

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: