Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

EP: U siromašnim zemljama cijepljeno manje od 10 posto stanovnika

Zastupnici Europskog parlamenta (EP) na raspravi u srijedu istaknuli su problem iznimno niske procijepljenosti u zemljama u razvoju zbog nedostupnosti cjepiva, pa ponovno naglasili potrebu za hitnim ukidanjem patenata na cjepivo.

U Europskoj uniji cijepljeno je oko 76 posto odraslih, a u Africi svega oko 6 posto. To su sramotne brojke i po tom pitanju moramo napraviti puno više i to što je prije, rekla je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu francuska zastupnica Chrysoula Zacharopoulou iz kluba Renew.

Tema rasprave bila je uloga Europske unije u borbi protiv covida-19, a posebni fokus bio je na dostupnosti cjepiva u siromašnijim zemljama.

EU do kraja godine planira donirati još 300 milijuna doza cjepiva, a sada smo tek na 75 milijuna, istaknula je Zacharopoulou.

Također je naglasila da donacija cjepiva rješava samo jedan dio problema jer postoji i nedostatak hladnjaka i igala na terenu, što onemogućuje cijepljenje.

Zastupnici su na ovoj, kao i na ranijim raspravama, pozvali institucije EU-u da se više založe za ukidanje patenata na cjepiva kako bi proizvodnja bila brža i učinkovitija.

Prošle godine Indija i Južna Afrika predložile su da se provede izuzeće od sporazuma o intelektualnom vlasništvu jer žele zaštititi svoje građane. No Komisija se i dalje protivi izuzeću, rekla je njemačka zastupnica Anna Cavazzini iz kluba Zelenih.

Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol pak smatra da zaštita prava intelektualnog vlasništva ne smije biti dovedena u pitanje.

Važno je istaknuti da smo upravo zahvaljujući pravima intelektualnog vlasništva u rekordnom roku razvili sigurna i djelotvorna cjepiva koja sada možemo dijeliti s ostatkom svijeta. Njihova zaštita ne smije biti dovedena u pitanje jer bez njih nema medicinskih inovacija koje su nam potrebne, rekao je Sokol na raspravi.

Jačanje proizvodnje

Povjerenica Europske komisije Stella Kyriakides rekla je da EU čini sve što je u svojoj moći kako bi ubrzao cijepljenje, globalno, i kako bi do sredine iduće godine

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: