Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Erlić u Dnevniku HTV-a: Iskoristiti potencijal, na raspolaganju je 25 milijardi eura

Šime Erlić dobio je ovoga utorka povjerenje Hrvatskog sabora da preuzme Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a. 

Na novoj dužnosti naslijedio je Natašu Tramišak, čija je bio desna ruka, a koju je premijer Andrej Plenković razriješio dužnosti u sklopu najnovije minirekonstrukcije Vlade.

Novom ministru, očekivano pitanje, koji će mu biti prvi potezi? 

– Sastat ću se sutra sa suradnicima, u Ministarstvu sam zadnje dvije godine. Nameću se dva bitna cilja, to je prvo završetak postojeće financijske perspektive, na nama je da organiziramo cijeli sustav, procese, procedure, da ubrzamo korisnike da završe projekte na vrijeme, a kako bi iskoristili svaki euro koji nam je stavljen na raspolaganje, istaknuo je u Dnevniku HTV-a.

Dodaje da je puno toga napravljeno u zadnjih šest godina.

– Sada smo na 80% isplaćenih sredstava od ukupno 10,7 milijardi eura stavljenih na raspolaganje, sada je naš ključni izazov da to potrošimo do kraja ove godine, pojašnjava. 

“Vjerojatno ćemo trebati dodatno zaposliti ljude”

Dodaje da je drugi cilj uspostava sustava za novu financijsku perspektivu.

– Dakle svih sredstava, 9 milijardi eura koje smo dobili, ta sredstva moramo osigurati da što prije dođu do korisnika.

Ključno je, osim pravila i procedura koje treba pojednostavljvati, da imaju ljude za obavljati posao.

– Mi smo imali 10,7 milijardi eura na raspolaganju, a sada imamo 25 milijardi eura. Sustav ima oko dvije tisuće ljudi, to je velik pritisak. Vjerojatno će biti potrebna nova zapošljavanja. No, nije samo to poanta, već da unutar sustava kvalificiramo ljude, ističe novi ministar Erlić.

Što se regionalnim razvojem?

Govorio je u Dnevniku HTV-a i o drugom dijelu svojega resora, a to je regionalni razvoj.

– To je naš najveći izazov i kontinuirani zadatak. Moj je cilj da u sljedećem razdoblju iskoristimo fondove i usmjerimo ih prema onim krajevima kojima to najviše treba te da se iskoristi potencijal koja imaju, pojašnjava dodajući da se to radi o

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: