Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

EU: Hrvatska ispunjava uvjete za primjenu šengenske pravne stečevine

Države članice EU-a usuglasile su tekst zaključaka kojima potvrđuju da Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu šengenske pravne stečevine, što otvara put za konačnu odluku o ulasku u prostor bez kontrola na unutarnjim granicama Unije.

Vijeće ministara unutarnjih poslova Europske unije potvrdilo je večeras spremnost Hrvatske za pristup Schengenu. Prema diplomatskim izvorima bilo je dramatično do samog kraja jer neke zemlje do početka sastanka nisu skinule svoje rezerve prema takvoj odluci.

Jasna Paro, dopisnica HTV-a iz Bruxellesa, potvrdila je za središnji Dnevnik HTV-a da je bilo dramatično. Dvije države imale su proceduralne rezerve – Nizozemska i Švedska.

– “Zeleno svjetlo” iz Švedske stiglo je danas, kada je sastanak već počeo. Paro ističe da te države nisu imale negativno stajalište o spremnosti Hrvatske za Schengen, nego su u pitanju bili proceduralni razlozi, nužne konzultacije s pojedinim odborima njihovih parlamenata. To se oduljilo u Nizozemskoj zato što nema vlade, dodala je Paro.  

Božinović: Vijeće može krenuti u izradu odluke o konačnom ulasku Hrvatske u Schengen 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je za HTV da su države članice EU-a jednoglasno potvrdile da je Hrvatska ispunila sve obveze koje proizlaze iz pravne stečevine vezane za Schengen. 

– S ovim potvrđivanjem, danas Vijeće može krenuti u izradu odluke o konačnom ulasku Hrvatske u Schengen. Slijedi i rasprava i glasovanje o rezoluciji u Europskom parlamentu. Jučer sam bio s predsjednikom odbora Europskog parlamenta koji je nadležan za ovu problematiku. On je dao punu potporu. Naravno, to će biti jedna rasprava kakve i jesu u Europskom parlamentu, ali mi ne stajemo. Radimo na ispunjavanju svih uvjeta. Danas je bio vrlo sadržajan razgovor o pitanju migracija, sigurnosti Europske unije. Francuski ministar iznio je prioritete francuskog predsjedanja, kazao je ministar Božinović.   

Govoreći o napredovanju hrvatske policije kazao je među ostalim da je najveći dio sredstava posljednjih nekoliko godina

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: