Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

EU osuđuje proslavu u RS-u i izražava spremnost za sankcije

EU snažno osuđuje negativnu i zapaljivu retoriku koju su koristili čelnici Republike Srpske na proslavi dana toga entiteta 9. siječnja, koji je Ustavni sud proglasio nelegalnim, priopćeno je iz EU-a.

Takva retorika i potezi dodatno su povećali napetosti između zajednica u zemlji i dodatno produbljuju postojeću političku krizu. To ugrožava stabilnost i prosperitet zemlje i potpuno je proturječno europskoj perspektivi, koja se jedino može temeljiti na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj BiH, kaže se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

Glasnogovornik Peter Stano dodaje da je EU opetovano pozivao vodstvo RS-a da se suzdrži od takvih poteza i retorike i da rješava sporove kroz dijalog i pravnim sredstvima unutar državnih institucija.

Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci paradom obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je Republika Srpska država.

Na tribini pred kojom su defilirali pripadnici temeljne i posebne policije našlo se i počasno mjesto za osuđene ratne zločince poput Vinka Pandurevića kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu genocid u Srebrenici.

Vodstvo RS-a treba pridonijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključiti i prestanak glorificiranja ratnih zločinaca i negiranje ili glorificiranje njihovih zločina, navodi se u priopćenju EU-a.

EU također izražava žaljenje zbog potpore koju su toj proslavi dali drugi partneri, što je prijetnja za regionalnu stabilnost i što negativno utječe na dobrosusjedske odnose.

Kontinuirana blokada bosanskohercegovačkih institucija, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i uporaba zapaljive retorike u javnosti samo vode u nestabilnost i odgađaju provedbu reformi koje su važne za zemlju i bolji život njezinih građana, dodaje se u priopćenju EU-a.

Pozivamo

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: