Četvrtak, 30 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

EU se ne može dogovoriti o embargu na rusku naftu, kompromis se traži u Bruxellesu

Čelnici članica Europske unije raspravljaju u Bruxellesu o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, s privremenim izuzećem za naftu koja se dostavlja naftovodom Družba. Njime se nastoji pridobiti Mađarska, koja je glavna zapreka za konsenzus o šestom paketu sankcija, razvodnjenom prijedlogu u odnosu na prvobitni plan Europske komisije, koja je predložila potpunu zabranu uvoza ruske nafte do kraja godine.

O planiranom šestom paketu sankcija Moskvi već gotovo mjesec dana nema dogovora u Europskoj uniji. Naime, u dijelu paketa je i naftni embargo o kojem se potrebna suglasnost ne postiže jer članice u različitoj mjeri ovise o uvozu ruske sirove nafte i nemaju jednake mogućnosti opskrbiti se njome iz drugih izvora.

– Moja očekivanja da će to biti riješeno u sljedećih 48 sati su mala, ali uvjerena sam da će nakon toga biti mogućnosti za dogovor, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Tu mogućnost daje prijedlog da se zabrani samo uvoz nafte koja se dovozi tankerima, ali problem je što bi tada zemlje povezane naftovodom dobivale jeftiniju rusku naftu, a druge bi morale prijeći na skuplju naftu kao što je Brent. Do idućeg summita potkraj lipnja diplomati i ministri trebali bi pronaći rješenje.

– Sve govori u prilog tomu da će se rješenje pronaći. Nitko ne može unaprijed reći hoće li tako i biti, ali sve što sam čuo zvuči kao da bi se mogao postići konsenzus – prije ili poslije, istaknuo je Olaf Scholz, njemački kancelar.

Mađarska blokira embargo jer smatra da bi ugrozio njezinu ekonomiju. Izuzeće su zatražile i Bugarska, Češka i Slovačka.

– Nalazimo se u veoma teškoj situaciji, uglavnom zbog neodgovornog ponašanja Komisije, rekao je Viktor Orban, mađarski premijer.

– Mađarska pozicija veoma je jednostavna jer energetika je ozbiljno pitanje, to nije dječja igra. Najprije su nam potrebna rješenja, a onda sankcije, dodao je.

Orban traži

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: