Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

EU uvodi tamno crvene zone na epidemiološku kartu Europe

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u petak uvođenje nove oznake na epidemiološkoj karti Europe, tamno crvene zone iz kojih bi se putnici prije odlaska morali testirati, a po dolasku na odredište ići u karantenu.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Znanstvenici s Oxforda pripremaju verzije cjepiva protiv novih sojeva koronavirusa
➡️ EP upozorava: Pandemija pojačala rodnu neravnopravnost
➡️ Nizozemci šetnjom pasa zaobilaze policijski sat

Više od pet sati šefovi država i vlada članica Europske unije razgovarali su na virtualnom summitu o zajedničkom pristupu u nastavku borbe protiv pandemije. Složili su se da treba ubrzati cijepljenje i osigurati dovoljan broj doza te osigurati da se poštuju ugovori o proizvodnji i dostavi cjepiva. Pozvali su i na oprez zbog mutacije virusa te se na epidemiološkoj karti Europe uvode nove, tamnocrvene zone u kojima je virus iznimno raširen.

– Imamo povećan broj zaraza diljem Europe i nove sojeve virusa koji se šire te je potrebno utvrditi zone visokog rizika i doraditi način označavanja. Predlažemo da se tamnocrvenom bojom označavaju zone u kojima je cirkulacija virusa na iznimno visokoj razini. Osobe koje putuju iz tamnocrvenih područja trebale bi prije odlaska iz svoje zemlje napraviti test, a kad dođu na odredište proći karantenu, to se odnosi na zemlje unutar Europske unije. S obzirom na vrlo ozbiljnu zdravstvenu situaciju, sva nebitna putovanja treba odgoditi, izjavila je Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Označavanje epidemioloških zona ne ovisi o državnim granicama. Von der Leyen kao primjer navodi slučaj da su u jednoj zemlji članice u pograničnom području zatvorene granice, a otvorene u susjednoj s istom epidemiološkom situacijom.

– U tom bi slučaju svi iz prve zemlje

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: