Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Europski čelnici raspravljali o borbi protiv pandemije

Završio je izvanredni summit Europske unije, a glavna mu je tema bila: pandemija. Videovezom na njemu je sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

➡️ Europska komisija: Do ljeta cijepiti 70 posto odrasle populacije
➡️ Dogovor članica EU-a o međusobnom priznavanju antigenskih testova
➡️ Austrijski kancelar bijesan na političare koji su se cijepili preko reda
➡️ Nizozemci šetnjom pasa zaobilaze policijski sat 

– Ovaj summit nema pisane zaključke. Bio je zamišljen da se premijeri sastanu,  razgovaraju i vide gdje smo stigli nakon što već mjesec dana imamo cjepivo. Osim toga, bilo je važno razgovarati o novom soju virusa koji je vrlo zarazan i koji se jako brzo širi. Što se tiče potvrde o cijepljenju opći je konsenzus da to treba biti medicinski dokument, a ne putni list. Bilo je govora o cijepljenju i distribuciji cjepiva, a bilo je i pitanja o transparentnosti dostave Pfizerovog cjepiva. Zaključak je da cijepljenje treba ubrzati, javila je iz Bruxellesa za Dnevnik 3 dopisnica Jasna Paro.

Više članica EU-a najavljivalo je da će pooštriti mjere kako bi spriječile širenje novih sojeva otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici.

Belgija je najavila da će predložiti privremenu zabranu svih putovanja između država članica koja nisu nužna barem do kraja veljače.

Belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmes rekla je da je jedan od razloga za takav prijedlog i solidarnost sa sektorima koji ne mogu raditi zbog pandemije, poput ugostiteljstva. 

Dodala je da nije pošteno reći nekim ljudima da ne mogu raditi, a istodobno dopuštati putovanja koja nisu nužna. U Belgiji je nakon božićnih i novogodišnjih blagdana zabilježen rast broja zaraženih jer su mnogi otputavali unatoč preporukama da to ne čine. Sada se opet pribojavaju da će se isto ponoviti i nakon školskih

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: